Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.06.2010.
11:53 >> 18:56h
Srna A

Rusi proslavili Dan državnosti

Više od 100.000 ljudi prisustvovalo je danas na moskovskom Crvenom trgu svečanom obeležavanju Dana Rusije, a tim povodom širom zemlje su održane manifestacije na kojima je učestvovalo oko dva miliona ljudi.

Ovako je bilo na obeležavanju 65 godina od pobede nad fašizmom

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev čestitao je danas građanima svoje zemlje državni praznik, kojim se, kako je rekao, obeležava početak drastičnih demokratskih promena u Rusiji.


Povodom Dana Rusije, Medvedev je podelio državne nagrade u oblastima književnosti, umetnosti, nauke i tehnologije, objavili su ruski mediji.

"Ovaj praznik vezan je za događaje koji su se odigrali pre 20 godina, događaje povezane sa korenima demokratske transformacije naše zemlje", rekao je Medvedev.

Ruski predsednik dodao je da je pre 20 godina, ceo svet bio na pragu ozbiljnih promena, a da je "Rusija u to vreme odigrala značajnu ulogu."


"Možda zvuči kao banalna fraza da je snaga države u njenom narodu, ali to zaista jeste tako. U našoj velikoj zemlji ima mnogo vrednih i nadarenih ljudi, što je razlog za optimizam", rekao je Medvedev u prazničnom obraćanju građanima.


"Na današnji dan pre 20 godina, Kremlj je usvojio Deklaraciju o državnom suverenitetu. U nizu burnih političkih događaja iz tog vremena, to je bio korak koji je potvrdio zaštitu ljudskih prava i sloboda i napredak ka građanskom društvu", naglasio je ruski predsednik.


Među ličnostima kojima su danas dodeljene državne nagrade nalaze se i pesnik Jevgenij Jevtušenko i pijanista Denis Matsuev, kao i naučnik Nikolaj Vinokurov.
Povodom današnjeg praznika, širom zemlje održaće se niz manifestacija u kojima će, kako je najavljeno, učestvovati najmanje dva miliona ljudi.


Pozivajući se na pres službu organizacionog komiteta za pripremu, agencija Itar-Tass navodi da će na glavnom trgu u Moskvi na rođendan moderne Rusije biti održan koncert sa najpopularnijim izvođačima i grupama, inspirisan glavnim događajima ove godine - obeležavanjem 65. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, preuzimanjem štafete za održavanje Zimskih olimpijskih igara i proglašenjem 2010. godinom učitelja.


Policija je najavila da će se o javnom redu i bezbednosti brinuti više od 70.000 pripadnika MUP.

Državni praznik, Dan Rusije, obeležava se od 12. juna od 1994. godine i vezuje za usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova general potpukovnik Mihail Suhodolski rekao je da će oko 67.000 policajaca održavati red u zemlji tokom proslave praznika Dana Rusije. On je dodao da će na proslavi učestvovati više od dva miliona predstavnika sindikata, partija i društveno-političkih pokreta, prenose ruske novinske agencije.


"Više od 67.000 policajaca, 7.700 vojnika kao i pripadnika nevladinih bezbednosnih tela i organizacija biće danas na dužnosti da čuvaju red i mir", rekao je Suhodolski. Šef moskovske policije Vladimir Kolokolcev rekao je da je više od 4.000 policajaca raspoređeno u centru u ruske prestonice tokom proslava.

Obeležavanje rođendana moderne Rusije inspirisano je glavnim događajima ove godine - obeležavanjem 65. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, preuzimanjem štafete za održavanje Zimskih olimpijskih igara i proglašenjem 2010. godinom učitelja.

Državni praznik, Dan Rusije, proslavlja se od 12. juna od 1994. godine i vezuje za usvajanje Deklaracije o državnom suverenitetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online