Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.09.2016.
06:00
N. Jokić - Vesti A

Junker besan na Baroza

Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije (EK), objavio je da otvara istragu zašto je njegov prethodnik Žoze Manuel Barozo po prestanku mandata dobio funkciju direktora u londonskom sedištu velike američke banke Goldman Saks.

Reuters
Bili složni kod primopredaje: Junker i Barozo

Navodno, cilj ove istrage je da se proveri da li su povređena pravila evropska pravila prilikom zapošljavanja bivšeg predsednika Evropske komisije u Goldman Saksu. Istragu će voditi "etički komitet".

Ulaguju se Americi

Do sada, zvanični Brisel se samo oglasio ocenom da Barozo nije prekršio pravila jer je na visoku funkciju neizvršnog direktora u Goldman Saksu prešao 18 meseci po prestanku funkcije predsednika EK čime je ispoštovan rok utvrđen pravilnikom EU.

Uprkos tome, javnost je nastavila da kritikuje EK čiji članovi su imenovani, ni od koga izabrani i čija nepopularnost je porasla do zabrinjavajućih razmera, naročito zbog zagovaranja sklapanja (spornog) transatlantskog ugovora o bescarinskoj zoni EU sa SAD, poznatom pod imenom TTIP ili "ekonomski NATO", kako ga je nazvala Hilari Klinton.

Vest o zapošljavanju u američkoj banci bivšeg predsednika EK, koji je i bivši premijer Portugala i bivši studentski vođa portugalskih maoista - izazvala je buru u evropskoj javnosti.

Dvolični utajivač poreza

Ostaje da se vidi da li će Junkerov manevar imati željeni učinak i skrenuti oštricu kritika sa njegove ličnosti i biografije dostojne krimi-stripova. Junker se naime, pre dolaska na mesto predsednika EK, dve decenije nalazio na čelu vlade jedne državice, kneževine Luksemburg, koja se obogatila kao Katar zahvaljujući razvijanju prave industrije utaje poreza. Za sada se na sudu našao samo "uzbunjivač" Antoan Deltur, mladi advokat koji je javnosti otkrio informacije o Junkerovoj industriji utaje poreza otvarajući aferu Luksliks, dok sam Junker bez ikakvog zazora izjavljuje da mu je borba protiv utaje poreza - "prioritet".

Prst u oko

Svi znaju da je baš banka Goldman Saks najodgovornija za izazivanje krize evra, da je ona bila ta koja je falsifikovala bilanse Grčke i drugih evropskih država - osnivača evro-zone, da je bez izbora u Grčkoj nametnula na čelo vlade svog bivšeg saradnika Papademosa, u Italiji takođe za predsednika vlade svog čoveka Marija Montija, dok se na čelu Evropske centralne banke još nalazi bivši direktor Goldman Saksa - Mario Dragi.

U suštini, evropski zvaničnici na čelu sa Junkerom znaju da je Barozo uradio ono što svi oni rade: kao šef Evropske komisije pripremao je sebi "uhljeblje" i radio u interesu korporacija i banaka. Ono što ih je sada dovelo do besa jeste to što je Barozo ovo uradio isuviše očigledno, usred krize poverenja prema EU, gurajući prst u oko evropskoj javnosti sve više orijentisanoj protiv Unije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online