Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.09.2016.
21:57
Vestionline A

Kako su ruski špijuni izazvali paniku u Americi

Američke obaveštajne službe i organi krivičnog gonjenja poveli su istragu o navodnoj tajnoj ruskoj operaciji u SAD koja ima za cilj da se u javnosti izazove nepoverenje u predstojeće predsedničke izbore i američke političke institucije, saopštili su zvaničnici obaveštajnih službi i Kongresa.

pixabay.com
Amerikanci zabrinuti zbog ruskog uticaja

Cilj je da se sagledaju razmere i namere ruske kampanje, koja obuhvata sajber-instrumente za hakovanje sistema koji se koriste u političkom procesu, čime se poboljšava sposobnost Rusije da širi dezinformacije.

Nastojanja da se bolje razumeju tajne ruske operacije u svrhu uticaja na javnost koordinira Džejms R. Kleper Mlađi, direktor američkih nacionalnih obaveštajnih službi (DNI). “To je nešto što izaziva zabrinutost DNI”, izjavio je Čarls Alen, bivši dugogodišnji oficir CIA.

- Moguća ruska operacija za vršenje uticaja na javnost u SAD je nešto što pažljivo pratimo - izjavio je jedan od viših obaveštajnih zvaničnika, koji je pristao da govori za “Vašington post” o ovom osetljivom pitanju pod uslovom da ostane anoniman. Ispituje se i mogućnost ometanja izbornog procesa, a Federalni istražni biro je upozorio državne i lokalne zvaničnike na potencijalne sajber pretnje.

Pomenuti zvaničnik je ukazao na to da obaveštajne službe ne tvrde da imaju “definitivne dokaze” o takvom mešanju, niti o ruskim planovima za to.

- Međutim, čak i nagoveštaj nečega što može uticati na sigurnost našeg izbornog sistema izazvao bi značajnu zabrinutost - rekao je zavničnik.

- Za našu demokratiju je od ključnog značaja da ljudi imaju poverenja u izborni sistem rekao je on.

Rusi mogu da usmere izbore u jednom ili drugom pravcu

Namera Kremlja možda nije da usmeri izbore u jednom ili drugom pravcu, već da izazove haos i obezbedi propagandni materijal za napade na američku politiku izgradnje demokratije širom sveta, naročito u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, kažu američki obaveštajci, koji kampanju prikrivenog uticaja opisuju kao “ambicioznu”. Oni takođe kažu da je ona osmišljena da deluje protiv američkog rukovodstva i utiče na međunarodne poslove.

Njihovi komentari su neposredno prethodili razgovoru u četiri oka između predsednika Obame i predsednika Putina o sajber-špijunaži i drugim pitanjima na marginama samita G 20.

Zvaničnik Kongresa, koji kaže da je nedavno obavešten o ovom pitanju, izjavio je za “Vašington post” da su zabrinjavajuće “ruske ‘aktivne mere’ ili napori za prikriveni uticaj ili manipulacije, bilo da je reč o Istočnoj Evropi ili u SAD”.

- Čini se da je reč o globalnoj kampanji - rekao on. Zbog toga je ovo pitanje “podignuto na lestvici prioriteta” obaveštajnih agencija, u koje spadaju FBI, Odeljenje za unutrašnju bezbednost, CIA i NSA.

Američki Demokratski nacionalni komitet objavio je u junu vest o tome da je ruska vlada hakovala Demokratski nacionalni komitet, ali američka vlada taj prodor još nije zvanično pripisala Rusiji. Naknadno objavljivanje 20.000 hakovanih imejlova DNC na sajtu Vikiliks šokiralo je zvaničnike. Sajber-analitičari su pratili digitalne tragove koji su ih navodno odveli do poznatih hakerskih grupa ruske vlade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online