Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.08.2016.
18:33
Vestionline A

Francuski sud suspendovao zabranu nošenja burkinija

Najviše administrativno telo Francuske je suspendovalo zabranu burkinija u gradu Vilnev Lube, blizu Nice, nakon žalbe aktivista za ljudska prava.

Reuters
Žene koje su kažnjene novčanom kaznom zbog nošenja burkinija mogu da se žale

Radi se o trenutnoj suspenziji, a konačna odluka o zabrani će biti doneta kasnije.

Dve organizacije za ljudska prava uz obrazloženje da su zabrane diskriminišuće, podnele su žalbu Savetu države sa zahtevom da se obore te zabrane. Slučaj se tiče zabrane u gradu Vilnev-Lube, ali bi odluka mogla biti smatrana presedanom za druge gradove.

Liga za ljudska prava i Kolektiv protiv islamofobije u Francuskoj navode da zabrane predstavljaju kršenje osnovnih sloboda na oblačenje, versko izražavanje i kretanje.

Pravnici dve grupe za zaštitu ljudskih prava žalili su se na legalnost odluke gradskih vlasti koje su zabranile žensku odeću za plivanje koja potpuno prekriva telo, tvrdeći da ona krši osnovna ljudska prava, kao i da su gradonačelnici prekoračili svoja ovlašćenja, govoreći ženama šta smeju da oblače na plaži.

Advokat Patris Spinosi ispred Lige za ljudska prava rekao je novinarima da današnja odluka suda predstavlja presedan i da i drugi gradonačelnici treba da je poštuju, prenosi AP.

On je, takođe, dodao da žene koje su kažnjene novčanom kaznom zbog nošenja burkinija mogu da se žale, na osnovu odluke.

U Vilnev-Lubeu se zabranjuje da ljudi na plažama nose odeću koja ne poštuje načela sekularizma, zdravstvene i bezbednosne propise, kao i dobre moralne standarde. Kao i drugim gradovima ni u propisu u Vilnev-Lubeu se eksplicitno ne spominje reč "burkini".

Zabrana burkinija na plažama u nekoliko francuskih gradova izazvala je brojne kontroverze i debate. Francuska vlada je podržala zabranu burkinija, ali je kritikuju levičari i aktivisti za ljudska prava.

Snimci kako policija traži od žene da skine tuniku, kao i navodi medija o sličnim incidentima, izazvali su mnoštvo negativnih reakcija u Francuskoj i inostranstvu.

Zagovornici zabrana kažu da je burkini simbol radikalnog islama, a među njima je i Nikola Sarkozi, bivši predsednik Francuske.

Gradonačelnik sa Korzike: Neću primeniti odluku suda

Gradonačelnik mesta Sisko na seru Korzike izjavio je da neće ukinuti zabranu nošenja burkinija, bez obzira na odluku suda.

Anž Pjer Vivoni je doneo odluku o zabrani nošenja burkinija posle 13. avgusta, kada se dogodio incident na plaži Siskoa, prenosi AP.

"Ovde su tenzije vrlo, vrlo jake i je ne bih povukao", rekao je gradonačelnik.

Vivoni je priznao da ne zna da li je neka žena nosila burkini prilikom incidenta u kome se grupa kupača, severnoafričkog porekla iz drugog grada u Francuskoj, sukobila sa meštanima Siskoa, prenosi AP.

"Bili su mi potrebi dani da razmrsim odnose koji su doveli do nasilja, a koji su mnogi pripisali upravo nošenju burkinija" rekao je gradonačelnik.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online