Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.08.2016.
21:24
Sputniknews A

Zašto Putin mobiliše vojsku?

Predsednik i vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije Vladimir Putin podigao je gotovo čitavu vojsku u stanje borbene gotovosti.

Reuters
Bolje da im Rusija pokaže šta sve ima nego da ne znaju

Po ocenama vojnih eksperata, ovo je najveća vojna vežba u Rusiji u poslednjih godinu i po dana i "važan je signal potencijalnim vojno-političkim protivnicima Rusije", piše "Sputnjik".

Iznenadna provera je počela jutros u zoru i trajaće do kraja meseca. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da je cilj ovih vežbi "provera spremnosti vojske da odreaguje na eventualne krizne situacije", na južno-zapadnom strateškom pravcu. 

Ruski eksperti ove manevre dovode u vezu sa rastućim međunarodnim tenzijama. Oni su, prema njihovom mišljenju, direktan odgovor na masovne vojne vežbe NATO-a u Istočnoj Evropi, u blizini ruskih granica. 

NATO zabrinut, eksperti nisu 

Sa druge strane, Putinova odluka da mobilizuje vojsku već je izazvala nervozu kod zapadne vojne alijanse. U NATO-u su izrazili zabrinutost zbog ovih vežbi. U Moskvi očekuju da će iznenadne vežbe izazvati histeriju na Zapadu.

Eksperti, međutim, naglašavaju da ovi manevri imaju isključivo "odbrambeni karakter", ali i da nose jasnu poruku - svaka agresivna akcija protiv Rusije dobiće adekvatan odgovor. Danas postoji konkretna pretnja, koja direktno ugrožava bezbednost Rusije, dodaju stručnjaci. 

- Intenzitet borbene obuke naše vojske raste u poslednje tri godine. To je povezano, pre svega, sa vojnim napetostima u svetu. Turska je ušla u rat u Siriji, Sjedinjene Države su nagomilale trupe na našim granicama, i naš vojni vrh preduzima odgovarajuće mere - kaže doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov. 

Zamenik predsednika Komiteta za odbranu i bezbednost Saveta Federacije Franc Klincevič potvrđuje da je iznenadna provera borbene gotovosti samo odgovor na poteze Alijanse. 

- Odluke varšavskog samita NATO-a ozbiljno su izmenile vojno-stratešku situaciju u Evropi. Rusija je prosto bila primorana da drži svoju vojsku u borbenoj gotovosti - rekao je Klincevič, podsećajući na nedavne pokušaje diverzije na Krimu, koju su organizovale ukrajinske obaveštajne službe, a na koje Rusija nije mogla da odreaguje. 

Bolje demonstrirati silu, nego...

Ruski zvaničnici i eksperti takođe podsećaju da je iznenadna provera borbene gotovosti uobičajena praksa, koja se povremeno primenjuje u mnogim armijama sveta. 

Glavni cilj takvih vežbi je provera borbene gotovosti jedinica, oružja i vojne tehnike, ali i njihove spremnosti na mobilizaciju. 

- U Rusiji se iznenadne provere i velike vojne vežbe održavaju već nekoliko godina, otkako je Sergej Šojgu imenovan za ministra odbrane. Pre toga, ovakve provere i vežbe su se doživljavale kao senzacija, ali sada je to redovna pojava, rutinska stvar. Mislim da će rusko rukovodstvo nastaviti sa ovako velikim proverama. Time se šalje i određena poruka našim zapadnim kolegama. NATO jača aktivnosti u blizini ruskih granica, a ovakve provere pokazuju Alijansi mogućnosti i kapacitete ruskih Oružanih snaga. Znate, bolje je demonstrirati snage nego ih koristiti - kaže za Sputnjik ruski vojni analitičar Ivan Konovalov. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online