Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 25.08.2016.
14:30
B. Živančević - Vesti A

Putinova "kragna" za Erdogana

Od kada su mu onomad dojavili da mu "šačica" vojnika radi o glavi, te mu pomogli da spasi i državu i tu istu glavu, Rusi su doveli turskog predsednika u vazalski položaj uvukavši ga u začarani krug odanosti, iz kojeg mu, bar dok bude živ, nema izlaska. Istim potezom, naveli su ga i da od najvećeg američkog saveznika na Bliskom istoku postane bahati paranoik koji hapsi sve što mu nije po volji, ali i pritajeni ruski kompanjon.

Reuters
Da li će Putin imati osećaja da ne steže previše?

Pitanje je, ipak, koliko će skupo Erdogana, a samim tim i celu Tursku, koštati taj nametnuti zagrljaj najveće evropske države u Aziji. Taj lukavi potez Rusije, koja Turcima nije, niti će ikada zaboraviti, što su im po američkom nagovoru oborili "suhoja" iznad terirotije Sirije, mogao bi u budućnosti da reši mnoge ruske problemčiće u tom delu planete i uspori zapadnjačke planove.

Dakle, od kada je preživeo vojni puč koji mu je sredinom jula "zamesio" deo oficira, Erdogan je napravio brojne ustupke Vladimiru Putinu - od pristanka na izgradnju novih delova "Turskog toka" do prihvatanja da plati odštetu od pet milijardi dolara za obaranje ruskog aviona. U isto vreme, skoro brzinom svetlosti, Turska se od glavnog snabdevača džihadista američkim oružjem na granici Turske i Sirije okrenula aktivnom uništavanju istih tih džihadista u Siriji.

Sve više okrećući leđa Amerikancima, Turska je dogovorila sa Rusijom i da iz međusobne trgovinske razmene izbace dolar kao sredstvo plaćanja. Takođe, za samo mesec dana Turska je postala spremna da bazu koju koriste Amerikanci da na korišćenje i Rusima, počela da pritiska Evropljane da isplate obećane milijarde evra kako bi držala migrante na svojoj teritoriji i sve glasnije proziva SAD zbog neizručivanja Gulena, glavnosumnjičenog za pokušaj puča.

Nešto se opasno okrenulo kod Turaka, čiji potezi, nekako providno, sve češće idu na rusku vodenicu. Lepo je videti zahvalnost za spašeni život, ali je pitanje kada će ruski zagrljaj za Erdogana postati "kragna" koja ga davi?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.08.2016. 16:17
Turci su uvidjeli da su "zapadnjaci" pokušali da im ub-iju predsjednika, poruše zemlju, raskomadaju je na desetak djelova, postave svoje vazale u svakom dijelu razbijene Turske, započnu rat između njih, potpino ih opljačkaju i kolonijalno-porobe kako bi ih temeljno pljačkali narednih 50 godina. Rusi su spasili i Erdogana i Tursku od rata, razaranja i kolonijalne pljačke. Turci nijesu kao mi. Odbranili su i predsjednika i državu. Uzornu saradnju sa Rusima i BRIKS-om su odabrali nasuprot razaranja, robovanja i kolonijalne pljačke od strane USA, Britanije i NATO pakta. Oni su lako napravili izbor i nijesu imali dovoljan broj izddajnika da oružjem sruše i opljačkaju svoju državu za račun zapada. Nijesu ni predsjednika prodali za pare.
Subota 27.08.2016. 23:42
Питање је, ипак, колико ће скупо Ердогана, а самим тим и целу Турску, коштати тај наметнути загрљај највеће европске државе у Азији. Тај лукави потез Русије, која Турцима није, нити ће икада заборавити, што су им по америчком наговору оборили „сухоја“ изнад териротије Сирије, могао би у будућности да реши многе руске проблемчиће у том делу планете и успори западњачке планове.
Subota 27.08.2016. 23:42
Дакле, од када је преживео војни пуч који му је средином јула „замесио“ део официра, Ердоган је направио бројне уступке Владимиру Путину – од пристанка на изградњу нових делова „Турског тока“ до прихватања да плати одштету од пет милијарди долара за обарање руског авиона. У исто време, скоро брзином светлости, Турска се од главног снабдевача џихадиста америчким оружјем на граници Турске и Сирије окренула активном уништавању истих тих џихадиста у Сирији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online