Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.08.2016.
05:00
I. Kozarski - Vesti A

Bosanski lešinari preleteli u Siriju

Propagandna kampanja povodom Sirije sprovodi se po istoj metodologiji kao u bivšoj Jugoslaviji, a javili su se i isti protagonisti.

Reuters
Srbe stavila na stub srama: Kristijan Amanpur

Tako se nekadašnja novinarska zvezda Si-En-Ena Kristijan Amanpur prošle godine založila za vojnu intervenciju Amerike u Siriji, tvrdeći da se u oba slučaja pobunjenicima brani pravo na samoodbranu. Njeno lice je postajalo sve prepoznatljivije tokom svakog rata poslednjih decenija i nije obraćala pažnju čak ni na kritike "Njujork tajmsa".

- Sedela je u Beogradu kada se desio taj masakr na Markalama, a onda se pojavila u programu s tvrdnjom da su to verovatno uradili Srbi. Ona to nikako nije mogla da zna - pisao je Stefan Kincer, a njegove sumnje kasnije su potvrdili mnogi svedoci na suđenjima u Hagu, uključujući funkcionere UN i oficire plavih šlemova koji su izjavili da nikako nije moglo da bude utvrđeno odakle je pucano na Markale.

Ovenčana nagradama za novinarstvo u SAD Amanpurova je gubila popularnost zajedno sa američkim ratovima. Ali je ostala ratoborna i kada je sirijskom ambasadoru pri UN Bašaru Džafariju rekla da mu niko ne veruje i pitala ga kako može da spava braneći režim koji koristi oružje za masovno uništenje?

Reč je o navodnom hemijskom napadu u predgrađu Damaska 2013, kada je za dlaku izbegnuta američka intervencija, a kasnije se ispostavilo da je bojni otrov dostavljen teroristima iz Turske.

Svetski priznati ratni reporter Piter Brok je opisao kako su novinari proizvodnjom vesti, korišćenjem glasina i izjava sumnjivih svedoka iz druge ruke od Srba napravili etničke čistače, masovne ubice, silovatelje i ratne zločince. Posle knjige "Huškačko novinarstvo" 1993, Brok je na sebe navukao bes nagrađenih novinara i vlada koje su koristile servirane priče.

Neprijatelje je stekao kada je prozvao TV emisiju Pitera Dženingsa na Ej-Bi-Siju Zemlja demona i Džona Barnsa iz "Njujork tajmsa", nosioca Pulicerove nagrade, zarađene tvrdnjom o 300.000 ubijenih bosanskih muslimana. Takođe se okomio i na lažno izveštavanje o "koncentracionom logoru" u Trnopolju i režiranoj fotografiji Fikreta Alića, od detinjstva mršavog kao da se spasao iz Aušvica.

- Američki urednici su najodgovorniji u ovom slučaju, kao i stotine drugih zato što nisu tražili dokaze. Najsramotnija uloga u medijskoj katastrofi verovatno pripada Bilu Ahernu, bivšem glavnom uredniku Asošijeted presa. On važi za najvećeg svetskog monopolistu novinskog izveštavanja. U TV intervjuu u januaru 1994, Barns je tvrdio ne trepnuvši okom da je 300.000 bosanskih muslimana ubijeno, da ih je možda 900.000 ranjeno i da stotine dnevno umiru. Mora da su čak i šefovi propagande u kabinetu Alije Izetbegovića bili iznenađeni - kaže Brok.

Gori od Stejt departmenta

Roj Gatman i Džon Barns, dobitnici Pulicerove nagrade za novinarstvo u 1993, medijski se provlače kroz ratove u bivšoj Jugoslaviji.
Šef odeljenja Stejt departmenta za Jugoslaviju Džordž Kini u analizi za četiri godine rata BiH izvestio je o 70.000 poginulih, ali je taj balon preko različitih organizacija, političkih štabova i novinskih izveštaja neprekidno rastao. Slično je bilo i sa silovanim muslimanskim ženama.
- U tome je Roj Gatman takođe imao centralnu ulogu. Zasluge za više od 60.000 silovanih dele i Čarls Lejn iz "Njuzvika" i njegove kolege u "Filadelfija inkvajeru". Te brojke su kasnije drastično splasnule, a o 800 silovanih Srpkinja, što su potvrdile i UN, nisu objavili ni slova - kaže Brok.


 



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online