Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.08.2016.
15:46
Vestionline, DW A

"Zašto Amerika više nije glavni šerif na Balkanu?"

Da Sjedinjene američke države (SAD) gube uticaj na Balkanu u najkraćem bi mogao da bude zaključak analize pojedinih zapadnih medija o poseti potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu i Prištini.

Tanjug
Srpski doček Džozefa Bajdena u Beogradu

- U utorak je Bajden kupio par opanaka, u sredu je u Prištini čestitao Majlindi Keljmendi na prvoj olimpijskoj pobedi za Kosovo, a istog dana u američkoj bazi “Bondstil” prisustvovao proglašenju jedne saobraćajnice ulicom Boa Bajdena, njegovog pokojnog sina - piše švajcarski dnevnik “Noje cirher cajtung”, koji u svom tekstu ističe proces koji je u toku i koji govori o “gubljenju američkog uticaja na Balkanu“, prenosi DW.

Palica u rukama Brisela i Berlina

List piše da je bilo mnogo simboličkih gestova prilikom oproštajne posete američkog potpredsednika Bajdena.

- Ali, oni nisu mogli da skrenu pažnju sa činjenice da su SAD odustale od odlučujuće uloge na Zapadnom Balkanu koju su imali devedesetih godina. Palicu su preuzeli Berlin i Brisel ali, ni njihove predstave jednog dugoročno mirnog regiona se ni izdaleka nisu ostvarile - piše u tekstu.

Navodi se i da je Bajden pohvalio srpskog premijera Aleksandra Vučića za njegovu “vodeću ulogu” u pomirenju sa Bošnjacima, Hrvatima i Albancima ali je, “velikodušno prećutao da su Vučićevi napori naišli na vrlo slab odjek kod suseda”.

- Mnogi ne zaboravljaju njegovu prošlost nacionalističkog huškača i radije pred svojom publikom neguju sliku Srba kao neprijatelja, a i u novoj vladi ne nedostaje figura koje se odlično uklapaju u tu sliku - piše “Noje cirher cajtung”.

Zategnuti odnosi Srbije i SAD

Takođe, list piše da je “srpsko-američki odnos tradicionalno zategnut”, i da u Beogradu nije zaboravljena vodeća uloga Vašingtona u bombardovanju 1999. i njegovo kumovanje kosovskoj nezavisnosti 2008.

- Ali, Vučić se i pored javnog mnjenja preporučuje Amerikancima kao kooperativan političar. Od početka jula, u Srbiji se nalazi šest bivših zatvorenika iz Gvantanama koje SAD već godinama pokušavaju da razdele po različitim zemljama. Redovno se održavaju vežbe srpske vojske i Nacionalne garde Ohaja, a Beograd je aktivan član Partnerstva za mir sa NATO - piše u tekstu.

Kosova ne bi bilo bez Amerike

Navodi se i da je prijem Bajdena na Kosovu bio topliji, ali politički problematičniji, i da su od nastanka snažnog opozicionog pokreta na Kosovu “prošla vremena kada je svaka želja Vašingtona shvatana kao naređenje”. Nekada je, piše u tekstu, američki ambasador donosio odluke o sastavu predsedništva, što je danas nezamislivo. Takođe, zabrana nošenja hidžaba se shvata kao “ulagivanje Vašingtonu.“

- Veliki deo javnosti je i dalje vrlo naklonjen Americi jer se zna da te države ne bi bilo bez SAD. Ali, to prijateljstvo više nije bezuslovno - piše između ostalog novinar Andreas Ernst za “Noje cirher cajtung”.

Austrijski dnevnik “Tiroler tagescajtung” prenosi da je „Kosovski predsednik Hašim Tači obećao gostujućem potpredsedniku SAD Džou Bajdenu brzo zbližavanje sa Srbijom”.

Rehabilitacija Miloševića?

U zapadnoj štampi nije prošla nezapaženo ni vest o tome da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, koji je preminuo u Haškom tribunalu, zapravo nevin. Bečki dnevnik “Prese” piše da socijalisti traže njegovu rehabilitaciju i podizanje spomenika.

- Jedan mali pasus u presudi Haškog tribunala je u Srbiji izazvao trijumfalna osećanja. Bivši autokrata Slobodan Milošević i Srbija nisu krivi za zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini (1992-1995), likovao je bivši Miloševićev portparol i sadašnji ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić. Još dalje je otišao Milutin Mrkonjić, počasni predsednik Socijalista: Svi znamo da je Milošević bio nevin. Trebalo bi da dobije spomenik i ulicu - piše “Prese".

POVEZANE VESTI

Subota 20.08.2016. 18:37
Dali Bajden ima još kojeg sina.........................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online