Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.08.2016.
21:06
sputniknews.com, Vestionline A

"Poljski političari žele da ginu u ratu protiv Rusije"

Antiruska histerija je svakodnevica u Poljskoj. Tome uglavnom doprinose domaći političari. Pre nekoliko dana, ministar odbrane Antoni Mačerevič je ponovo govorio o pretnji sa Istoka i potrebi za modernizacijom poljske vojske.

Reuters
Političari se busaju, ali ipak vojnici ratuju i ginu...

Analitičari se sećaju i izjave bivšeg premijera Donalda Tuska, koji je jednom rekao da nije siguran da će poljska deca 1. septembra ići u školu (verovatno zbog planiranog napada ruske armije). Čemu ova histerija?

- Ona je potrebna za zamajavanje javnosti, odnosno da poljski narod ne bi video prave probleme koji postoje u zemlji - kaže poljski ekspert Evropskog centra za geopolitičke analize Konrad Renkas - prenosi "Sputnjik".

- Sadašnja vlada nema čime da se pohvali kada je reč o ekonomiji i ispunjavanju predizbornih obećanja, koje je davala vladajuća stranka Pravo i pravda. Političari su obećali da će pomoći ljudima koje su banke prevarile, ali umesto toga oni pomažu međunarodnim bankama. Šta rade političari kada shvate da ne umeju da vode zemlju? Traže spoljnog neprijatelja i kažu: "Nesposobni smo, ali, molimo vas, ne obraćajte pažnju, jer će uskoro početi rat i samo mi možemo da vas zaštitimo od Rusa" - objašnjava Renkas.

- Ovi političari bi verovatno vrlo rado poginuli u tom ratu - ironičan je poljski analitičar.

Komentarišući ispade ministra odbrane na račun Rusije, Renkas kaže da Mačerevič redovno daje veoma čudne izjave.

- Recimo, nedavno su poljski veterani bili revoltirani njegovim govorom u kojem je praktično uporedio Drugi svetski rat i pad aviona poljskog predsednika u Smoljensku - podseća on.

Kao jedan od primera poslušnosti aktuelnog poljskog rukovodstva Renkas navodi obustavljanje pograničnog saobraćaja sa Rusijom, odnosno Kalinjingradskom oblašću.

- Prvo je Varšava objasnila da je to privremena mera zbog samita NATO-a. Samit se završio, ali je sporazum kojim je predviđen bezvizni režim za stanovnike Kalinjingradske oblasti i poljskih graničnih regiona i dalje obustavljen, iako je doprinosio razvoju ekonomske saradnje Rusije i Poljske. Ministar odbrane kao razlog navodi nekakvu terorističku pretnju, ali mislim da u to ne veruje čak ni poljska propaganda - zaključuje poljski analitičar.

POVEZANE VESTI

Petak 19.08.2016. 23:22
Lako je tako, napasti Rusa i poginuti sigurno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online