Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.08.2016.
12:58
Vestionline A

Bilt: Evropo, podrži Erdogana!

Bivši švedski premijer Karl Bilt kritikovao je Evropu zbog odnosa prema Turskoj posle pokušaja puča u toj zemlji, pozivajući Brisel da podrži turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Reuters (Arhiva)
Bivši premijer Švedske kritikuje Evropu zbog Turske: Karl Bilt

- Da li Brisel spava ili samo ne zna? Pitanje je koje se postavlja posto su evropski lideri bojažljivo odgovorili na pokušaj vojnog puča u Turskoj 15. jula - zapitao je Bilt u autorskom tekstu za briselski portal "Politiko".

Uspešan udar u Turskoj bi, kako je ocenio, verovatno odveo zemlju u građanski rat čije bi posledice bile nesagledive, a milioni Turaka bi se pridružili milionima sirijskih izbeglica tako da bi se EU suočavala sa izbegličkom katastrofom još gorom od one 2015. godine.

Prema njegovim rečima, EU nikad nije videla ozbiljan vojni udar u nekoj svojoj članici ili kandidatu, a u noći pokušaja puča, trebalo joj je vremena da ga osudi.

I nije bilo nagoveštaja da će neki visoki zvaničnik EU odleteti u Tursku da podrži zemlju kandidata koja se suočava sa najozbiljnijom prenjom po svoj ustavni poredak, dodaje Bilt.

Umesto toga, evropski lideri su odmah počeli da preispituju akcije turskih zvaničnika da sa vlasti uklone one elemente za koje veruju da su povezani sa pokretom imama Fetulaha Gulena.

Putin lider koji će se prvi sresti sa Erdoganom

Sada će ruski predsednik Vladimir Putin možda biti prvi lider koji će se sresti sa Erdoganom posle pokušaja puča, a ako se to desi, kaže Bilt, "biće to sramota za Evropu".

Kada je Turska najavila odstupanje od Evropske konvencije o ljudskim pravima, lideri EU su glasno negodovali, zaboravljajući da je Francuska posle terorističkih napada u Parizu uradila isto, navodi Bilt.

Nema sumnje da je Turska imala pravo na to, i zapravo morala da preduzme mere da se zaštiti od snaga koje pokušavaju da zbace njen ustavni poredak, smatra on.

EU bi bila u daleko boljoj poziciji danas da su lideri EU odmah otišli u Tursku da izraze svoju užasnustost pučem, čestitaju turskom narodu što ga je sprečio i razgovaraju sa predsednikom, vladom, političkim liderima i drugima o tome kako da kolektivno se obezbedi demokratski i evropski put za Tursku.

Naravno, nema garancija da bi to sprečilo da Turska sklizne u autoritarizam. Ali Evropa bi barem mogla da pokuša da stane u odbranu svojih političkih ideala i demokratskih vrednosti, zaključuje Bilt.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online