Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 01.08.2016.
22:51
sputniknews.com A

"Ruski poziv iskren, NATO jedno priča, drugo radi"

Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je stručnjake NATO-a na konsultacije o vojno-političkoj situaciji u Evropi.

Reuters
Potezi NATO-a u suprotnosti sa onim što pričaju

Kako je naveo zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov, Rusija je spremna na konstruktivni dijalog sa Alijansom o pitanjima od zajedničkog interesa, bez obzira na razlike u pogledima i posledice odluka minulog samita NATO-a u Varšavi.

Rekaciju NATO-a teško predvideti

Goran Jevtović, pukovnik u penziji i vojni analitičar, za Sputnjik ocenjuje da je poziv Rusije iskren gest, koji je za svaku pohvalu, ali da je pitanje kako će NATO reagovati.

- Pretpostavljam da će njihov odgovor biti pozitivan i verujem da će doći do nekog susreta na višem nivou. Međutim, ne treba zaboraviti na strateški koncept NATO-a zaokružen na poslednjem samitu u Varšavi, i da je tamo Rusija jasno označena kao agresor, a Moskvi je postavljen niz uslova. U tom kontekstu, ne znam da li se može nešto specijalno očekivati u smislu poboljšanja odnosa, ali je svako dobro da se razgovara -kaže Jevtović.

Kad je reč o smanjenju tenzija između Alijanse i Rusije, Jevtović napominje da je diplomatija NATO-a jedna stvar, a ono što rade u praksi nešto sasvim drugo.

- Ako uzmemo u obzir činjenicu da se oni intenzivnije naoružavaju, da formiraju nove, ozbiljne komande - kao što je komanda multinacionalnog korpusa u istočnoj Evropi ili multinacionalna divizija u Rumuniji, a da ne govorim o raketnim štitovima - onda je to u direktnoj koliziji sa onim što tvrde. Njihova politika, najjednostavnije rečeno, svodi se na to da koriguju stvari u hodu, i to u onoj meri u kojoj im se pruži ozbiljniji otpor - ali mislim da njihovi strateški, geopolitički ciljevi neće nestati. Oni žele da pokore čitav svet - ocenjuje Jevtović.

I Mihail Smolin, zamenik direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja misli da neće doći do nekih konkretnih promena u odnosima Rusije i NATO-a.

- To će verovatno biti samo konsultacije, koje se inače održavaju i kada NATO na sva zvona tvrdi da je obustavio kontakte s Moskvom. Postoji objektivna stvarnost u spoljnoj politici - one situacije kad su predstavnici države prinuđeni da sarađuju čak i u vrlo zategnutim odnosima. Uzmimo za primer probleme u vezi sa Sirijom ili Ukrajinom, ali i druge manje konflikte —   Moskva i NATO će imati o čemu da razgovaraju - kaže Smolin za Sputnjik.

NATO zabrinut zbog uspeha Rusije

Predsednik Centra za društvene i političke studije Georgij Fjodorov veruje da je NATO zabrinut jer se Rusija adekvatno nosi sa svim izazovima koje joj Alijansa plasira.

- Rusiji je interesantno to što NATO vodi agresivnu i ekspanzionističku politiku, i u svoju orbitu dodaje nove države. Naravno, Alijansa ne bi trebalo da podržava incijative antiruskog karaktera i da postavlja novo naoružanje na granicu s Rusijom, i treba da prekine sa hladnoratovskom retorikom - kaže Fjodorov za Sputnjik.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.08.2016. 08:46
NATO je multinacionalna gusarsko-pljačkaška organizacija kojom ne upravljaju ni SAD ni Engleska država. Svima njima upravljaju Rotšildi, Rokfelerovi, Soroševi, Bušovi, Engleska Kraljica i još nekoliko porodica. Ništa se u njihovoj strategiji (posebno engleskoj) nije promijenilo više od 500 godina. Svaka Engleska Kraljica i svi vladari su imali svoje gusare koji su za njihov račun rušili, porobljavali i pljačkali po cijelom svijetu, pa oljačkano blago donosili u Englesku, davali pola Kraljici a ona ih je štitila i "darivala" titulama Lorda, Erla itd...itd... To i danas rade zajedno sa starim kolonijalistima - satelitima iz kontinentalne EU. Kad god je plijen iz kolonija prestajao da stiže, oni su se tukli između sebe pljačkajući jedni druge jer "NJIHOV NAČIN ŽIVOTA" i njihov "standard" nije baziran na radu i prihodima od resursa koje imaju u svojim zemljama već na goloj sirovoj pljački drugih praćenoj rijekama krvi i stotinama miliona leševa.
Sreda 03.08.2016. 18:39
Распадом СССР-а аутоматски престао је да постоји и Варшавски пакт као пандан Атлантском савезу који је прерастао у садашњи НАТО... Коме је потребан НАТО? Од кога НАТО брани своје чланице и ко то пријети НАТО-у и њеним чланицама...?! Само знамо да гдје год НАТО чизма промаршира...остаје хаос....рат...смрт !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online