Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.08.2016.
03:00
N. Jokić - Vesti A

Francuska zarađuje na Islamskoj državi?

Nakon islamističkih napada u Francuskoj i vlast i opozicija se slažu kako je zemlja u ratu. Dok se uporno čuju predlozi kako treba zatvarati salafističke džamije koje propovedaju nasilje, ne čuje se da bilo ko traži istragu o aktivnostima krupne industrije kao što je kompanija Lafarž, najveći svetski proizvođač cementa, koja je donedavno finansirala Islamsku državu, sklapajući sa njom poslove.

Reuters
Krvavi cement: Lafarž štiti investiciju od pola milijarde evra

Pariski "L Monda" nedavno je objavio kako je Lafarž redovno plaćao taksu, odnosno reket, Islamskoj državi u 2013. i 2014. godini, kako bi cementara u Džalabiji na severo-istoku Sirije mogla da nastavi rad. Takođe, ova kompanija je kupovala gorivo od Islamske države kako bi cementara, u koju je uloženo preko pola milijarde evra, mogla da nastavi rad i donosi profit.

Uprkos tome, gradske vlasti Pariza obnovile su ugovor sa Lafaržom o isporuci peska kako bi se na obalama Sene i ovog leta otvorile plaže za stanovnike i goste glavnog grada Francuske.

Izuzeta na političkoj sceni Francuske u ovom slučaju je članica gradskog parlamenta prestonice i koordinatorka Partije levice Daniel Simone, koja je pozvala da se ovih dana bojkotuju plaže u Parizu.

- U pesku koji ćemo staviti na ove plaže ima krvi! Ne možemo to da podržimo - decidirano kaže Simoneova.

EU kupuje naftu od ISIL

I neke države Evropske unije finansiraju Islamsku državu kupujući od nje jeftinu naftu kako je to doslovno rekla Jana Hibaskova, ambasadorka EU u Bagdadu, u septembru prošle godine govoreći pred poslanicima Evropskog parlamenta u odboru za spoljne poslove. Rezultat govora jeste da se EU zatim distancirala od sopstvene ambasadorke saopštenjem iz Saveta za spoljne poslove da ona "nema dokaza".

Istraživanja nemačkog "Špigla" pokazalo je da Islamska država ima pristup internetu preko francuskog Eutsalta, britanskog preduzeća Avanti i luksemburškog SES-a, koji tvrdi da ne zna ko i gde upotrebljava njegovu opremu. To je međutim malo verovatno, jer da bi se neko povezao sa satelitom operatera mora da kupi veoma skupu antenu i da označi svoje geografske koordinate kako bi veza bila kvalitetna. Između operatera koji nudi uslugu i krajnjeg klijenta ima mnogo posrednika i distributera kao Sat Internet.

Francuska je prošle godine zaradila 16 milijardi dolara od prodaje oružja, što znači da je udvostručila profit u odnosu na prethodnu godinu. Glavni klijenti su Saudijska Arabija, Katar, Emirati, zemlje zaliva koje izvoze upravo onu verziju islama koju je Zapad proglasio svojim neprijateljem i preko kojih ide preprodaja oružja za Islamsku državu.

Te zemlje su do sada slobodno otvarale škole, navodno za učenje arapskog jezika u francuskim imigrantskim četvrtima i finansirali problematične džamije koje su postale mesto regrutovanja.

Rezultat je da je francuski premijer Manuel Vals izjavio da će se "privremeno" zabraniti finansiranje izgradnje džamija iz inostranstva. Zašto "privremeno", postavlja se pitanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online