Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 24.07.2016.
13:23
Vestionline A

Ko je zapravo glavni neprijatelj NATO-a?

"NATO-u je potreban jasno definisan neprijatelj. Uprkos svojoj retorici da Rusija predstavlja najveću pretnju alijansi, Moskva ostaje jedini protivnik koji treba da bude uveren u prednosti zapadne demokratije, a ne pravi neprijatelj" smatra češki diplomata Hinek Kmoniček.

Reuters
Najveći problem je odrediti ko je glavni neprijatelj

Nakon završetka Hladnog rata najčešća tema u komentarima u vezi sa postojanjem NATO-a bilo je pitanje ko predstavlja neprijatelja pakta, piše Hinek Kmoniček, diplomata na čelu Međunarodnog odeljenja u kabinetu predsednika, za češki veb-sajt "Idnez“.

- Ako neprijatelj ne postoji, koji je razlog za postojanje Alijanse - pita se taj diplomata.

Potraga za "glavnim neprijateljem“ i zajedno sa tim potraga za novim identitetom organizacije i dalje je imala veliki uticaj na Češku Republiku, ističe Kmoniček.

NATO je stvoren kao savez koji treba da odvrati SSSR-u i da mu se suprotstavi i kao protivteža proširenju sovjetske sfere.

- Bila je to jednostavna podela: ili ste na jednoj strani, ili ste na drugoj. Ali šta je trebalo uraditi kada je nestala sovjetska verzija sveta - nastavlja sa pitanjima Kmoniček.

Raspadom SSSR, NATO ostao bez neprijatelja

Nakon Hladnog rata NATO se suočio sa novim problemom definisanja svog sledećeg neprijatelja i samim tim sa pitanjem o samoodređenju. To je podrazumevalo potragu za zemljom koja je očigledno neprijateljski nastrojena prema Zapadu, koja očigledno namerava da osvoji Zapad i koja predstavlja stranu, alternativnu viziju sveta.

- Zajednički neprijatelj je ono što ujedinjuje saveznike - ističe Kmoniček.

Bilo da je u pitanju neprijateljska zemlja ili ideja, Kmoniček naglašava da svaki saveznik mora da razume da je ona pretnja svakoj od njih i zašto nadvladava sve njihove potencijalne razlike.

Dok je postojao Sovjetski Savez, nije bilo sumnji.

Međutim, ono što je definisalo razvoj NATO-a u prethodnih 20 godina je potraga za takvim neprijateljem.

Ključni problem za NATO, stoga, i dalje ostaje pitanje ko je sada "glavni neprijatelj“ Alijanse. Uprkos svoj nepredvidivosti vladara Kremlja, češki diplomata ističe da „novi Sovjetski Savez“ nije postojao čak ni unutar Rusije.

Počela borba protiv ideja

NATO je, stoga, pokušao da potraži "novog glavnog neprijatelja“ van atlantskog regiona. To je dovelo do Libije i Avganistana. Međutim, regionalni diktatori i nevladine terorističke organizacije nisu mogli da zamene Sovjetski Savez u ulozi "glavnog neprijatelja“. Nikada se nije pojavio dovoljno velik, moćan i opasan protivnik.

- Stoga je NATO prekinuo da se bori protiv zemalja, iako mnogi nisu primetili njegov ideološki preokret, i počeo je da se bori protiv ideja - navodi Kmoniček.

To objašnjava zašto su danas oni koji imaju ideje strane Zapadu označeni kao protivnici i suparnici, a ne kao neprijatelji.

Protivnici ne predstavljaju pretnju. Njihove ideje predstavljaju pretnju. I čim protivnici napuste svoje ideje, oni će postati partneri.

- To objašnjava zašto Rusija nije neprijatelj, već protivnik. U međuvremenu, međunarodni terorizam koji oličavaju islamisti je očigledan neprijatelj kojeg bi trebalo uništiti bez ikakvog dijaloga - zaključuje Kmoniček.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.07.2016. 15:21
Glavni neprijatelj NATO-a su oni koji se NATO-u nadju na njihovom putu opresije i smelo kazu NE.
Nedelja 24.07.2016. 16:04
putin je dobro odradio posao koji mu je bio namenjen jer da nije bilo njega amerikanci bi bili nepoželjni u evropi i morali bi da je napuste, a nato suvišan....tu se jasno vidi kako vladari sveta upotrebljavaju svoje marionete koje su postavili na ključne položaje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online