Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.07.2016.
10:20
Male Vesti A

Stefan Uroš V Nemanjić: Nejaki vladar razbijenog carstva

Sin i naslednik titule Silnog i velikog cara Dušana bio je Stefan Uroš V Nemanjić, kome je narod nadenuo naziv Uroš Nejaki. Razloga za to bi se moglo naći u mnogim njegovim potezima, ali pre svega u tome što je dozvolio parčanje vlasti i države. To je dovelo do toga da posle njegove smrti velika srpska država cara Dušana prestane da postoji, i više nije imala te granice. Uroš je ujedno i poslednji vladar iz slavne loze Nemanjića.

Male Vesti
 

Rodio se u zimu 1336. ili početkom 1337. godine i bio je jedini sin cara Dušana i njegove supruge Jelene. Kada je na Vaskrs 1346. godine, njegov otac krunisan za cara, on je dobio titulu kralja. Ubrzo, car Dušan je umro mlad, u punoj snazi. Iza sebe je imao previše godina provedenih u boju, a malo u sređivanju odnosa u zemlji. U takvim okolnostima Uroš je sa 19 godina stupio na carski tron, nedorastao za ogromno nasledstvo. I kao zreo čovek nije pokazivao niti jednu karakternu crtu svog oca. Niti je bio dobar vojnik, ni mudar državnik, ni vešt taktičar, već čovek slab i bezvoljan čovek, bez energije, talenta i autoriteta. Tako je i vladavina cara Uroša bila gotovo u svakom pogledu suprotna vladavini njegovog oca cara Dušana. Narodno predanje nadenulo mu je naziv Nejaki.

Novi srpski car nije uspevao da zaštiti svoju državu ni od spoljnih napada, ni od unutrašnjih potresa. Morao je da vodi bitku za svoja nasledna prava, a najozbiljniji protivnik mu je bio očev polubrat, Simeon Nemanjić. Konstantno je vrebala i opasnost spolja podstaknuta činjenicom da nema više snažne Dušanove ruke. Napadali su Grci, Turci i Ugarski kralj Lajoš.

Istorijska drama

Lik cara Uroša i narodna tradicija o Vukašinu Mrnjavčeviću poslužili su kao osnovni motiv za istorijsku dramu Stefana Stefanovića "Smrt Uroša V".

Kako su godine prolazile, srpska vlastela je sve više osećala da sposobnosti mladog cara ne odgovaraju ni teškom položaju koji je zauzimao, ni opasnim vremenima u kojima je živeo. Najstariji srpski letopisi, optužuju cara Uroša da je oko sebe kupio mlade vrsnike, a odbijao savete starih, onih koji su bili tvorci Dušanove Srbije, ljudi sa državničkim iskustvom. Tako su velikaši počeli da grabe vlast za sebe, a car Uroš postao žrtva njihove bahatosti.

Bitka na Marici je jedan od najsudbonosnijih događaja u istoriji srpskog naroda. Dogodila se na reci Marici, septembra 1371. između snaga Otomanskog carstva i srpske vojske koju su predvodili kralj Vukašin i njegov brat despot Jovan Uglješa. Otomanske snage, iako malobrojnije pobedile su srpske snage. Oni su izveli noćni konjički napad na srpski logor i u metežu koji je zavladao ubili srpske vođe i potpuno razbili srpsku vojsku i naterali u Maricu gde se većina vojnika utopila. Time je put za dalja osvajanja bio otvoren sve do Morave na severu i Neretve na zapadu.

Ovim udarcem, Srbija je odjednom survana u red država drugog i trećeg reda. Nemalo nakon bitke na Marici, car Uroš je preminuo. Srpska pravoslavna crkva je proglasila Uroša za svetitelja 211 godina posle njegove smrti. Njegove mošti se nalaze u fruškogorskom manastiru Novi Jazak u Sremu. U fresci manastira Psače, Uroš je predstavljen kao krupan čovek, velike brade, nešto duguljasta lica, s izvesnim crtama poznatog Dušanovog lika. Još kao dečak Uroš je veren sa rođakom vizantijskog cara. Ipak, 1360. godine oženio Anu, kćer vlaškog kneza Aleksandra. Nisu imali dece, pa je sa njim izumrla muška linija srpskih Nemanjića.

Ko je bio car Uroš? 

Odgovorili su učenici učiteljice Nataše Milenković.



 
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online