Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.07.2016.
20:30
B. Božin - Vesti A

Klanica u vagonu

U napadu u regionalnom vozu u blizini nemačkog grada Vircburga, u Bavarskoj, jedan 17-godišnji Avganistanac je u ponedeljak uveče uz povike "Alahu akbar" (Bog je veliki) teško ranio četiri od ukupno dvadesetak putnika na koje je nasrnuo sekirom i nožem.

Tanjug/AP
Alarm hitnoj pomoći: Za ranjenike iz voza

Za teško povređene se navodi da je reč o turistima, kineskoj porodici iz Hongkonga (izveštava "Bild"). Jedan putnik je lakše povređen, dok je njih 14 bilo u stanju šoka zbog krvoprolića u vagonu.

Jedan očevidac je za "Bild" izjavio da nikada u životu nije video toliko krvi, a drugi je opisao da je "unutrašnjost voza izgledala kao klanica".

Napadač je maloletni izbeglica koji je pre dve godine (navodno preko Srbije) došao u Nemačku bez pratnje odraslih, i koji je od pre par meseci stanovao u jednoj hraniteljskoj porodici u Oksenfurtu. Ovaj terorista je ubijen u pokušaju bekstva u Hajdingsfeldu.

Kao Grafing

Ovaj napad podseća na onaj od pre dva meseca, na gradskoj železničkoj stanici u Grafingu, blizu Minhena, kada je 27-godišnji muškarac nožem usmrtio 56-godišnjeg putnika, a tri osobe teško ranio.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman izjavio je da policija smatra da iza ovog napada stoje islamistički motivi, jer je u sobi Avganistanca pronađena ručno naslikana zastava Islamske države.

Ova pretpostavka je ubrzo i potvrđena jer je Islamska država preuzela odgovornost za ovaj teroristički napad. "Bio je jedan od boraca Islamske države, a operaciju je izvršio odgovarajući na pozive da se napadaju zemlje koalicije koja se bori protiv Islamske države". Ministar Herman je međutim tvrdio da se radilo o usamljenom aktu pojedinca koji nije imao saučesnike.

"Počelo je i u Nemačkoj"?

Napad u Vircburgu su neki mediji prokomentarisali rečima da je "počelo i u Nemačkoj", ali za sada se ovi pojedinačni incidenti još uvek ne mogu uporediti sa masakrima u Parizu i Nici.

Regionalni voz RB 58130, u kojem je bilo tridesetak putnika, saobraćao je na liniji od Trojhtlingena do Vircburga. Kratko pre cilja, Avganistanac je krenuo u napad, da bi u 21.15 voz bio zaustavljen na slobodnom koloseku u Hajdingsfeldu. Napadač je iskočio iz voza i pokušao da pobegne, i tom prilikom je napao i jednu ženu u prolazu. Specijalna jedinica policije, koja se jednim drugim povodom slučajno nalazila u blizini, odmah je krenula u potragu za napadačem, potvrdio je Herman. Kada je Avganistanac krenuo i na policajce sa sekirom i nožem u rukama, oni su otvorili vatru na njega i likvidirali ga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online