Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 19.07.2016.
10:44
Vestionline A

Turska zbog puča pada na "smeće"

Agencija za ocenu suverenog kreditnog rejtinga Mudis razmatra moguće smanjenje kreditnog rejtinga Turske, posle pokušaja vojnog puča u toj zemlji za vikend.

Reuters
Turska će tek osetiti posledice vojnog puča

Snižavanjem ocene kreditne sposobnosti Turske za jedan stepen sa sadašnjeg nivoa Baa3, rejting te zemlje bi pao na "špekulativni" nivo, odnosno na status "smeća", prenosi agencija Frans pres

- Uprkos tome što se vojni puč izjalovio, Mudis smatra da sama činjenica da je do njega došlo odražava šire političke izazove, zbog čega kreditni rizik ostaje povišen - saopštio je Mudis.

- Smatramo da nedavno narastanje političke neizvesnosti na domaćoj sceni, a posebno pokušaj vojnog puča, imaju potencijal da značajno negativno utiču na putanju rasta zemlje, i taj rizik ćemo oceniti tokom revizije - naveli su iz Mudisa.

Agencija je mišljenja da Turska sprovodi ekonomske reforme sporije nego što se očekivalo i da su izgledi privrednog rasta oslabili, predviđajući da će rast biti 3,0 odsto u ovoj godini u odnosu na 3,5 procenata u 2015.

Zemlja je u velikoj meri zavisna od inostranog finansiranja državnog i privatnog sektora, a takvo oslanjanje "izlaže zemlju opasnosti od naglih promena poverenja investitora".

Agencija Fič, druga od tri vodeće kuće za ocenu kreditnog rejtinga, saopštila je ranije da je pokušaj puča i surove mere koje je posle njegovog slamanja preduzela vlada predsednika Redžepa Tajipa Erdogana "izbacila u prvi plan političke rizike po suvereni kreditni status te zemlje".

- Da li će se to preneti na pritisak na suvereni rejting zavisi od obima u kojem će vladina reakcija produbiti političke podele i oslabiti nezavisnost institucija. To bi moglo da ugrozi koherentnost politike i da poveća rizik da se spoljni finansijski stresovi materijalizuju - navela je ta agencija.

Fičova trenutna ocena turskog suverenog duga je na "BBB-", jedan stepen iznad "špekulativnog". Iz agencije su saopštili da je njihovo sledeće razmatranje rejtinga Turske zakazano za 19. avgust.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.07.2016. 22:14
Ova vest je dokaz da je Amerika objavila Turskoj ekonomski rat i da ona stoji iza pokusaja puca u Turskoj. Takodje su i ukinuli sve avionske letove izmedju Amerike i Turske.
Četvrtak 21.07.2016. 22:15
Turska ekonomija se digla zahvaljujući povoljnim ugovorima koje im je dala EU. Sada mogu lako da izduvaju ako im EU okrene leđa.
Četvrtak 21.07.2016. 22:17
Sada ce Ameri da upotrebe svoje najmocnije oruzje: kreditni pritisak na Tursku ekonomiju. Nema vise jeftine love!!!!! Nadaju se Ameri da ce Sultan odmah da postane poslusna pudlica, dok ujka Putin samo ceka za svoju sansu da postavi gasne i naftne cevuljage kroz Tursku pa tako do Evrope. Ova igrica sve vise postaje interesantnija svakoga dana. Sultan je misteriozan covek koji se ne da lako procitati, pa tako tu ima malo i keditnog rizika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online