Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.07.2016.
15:26
Vestionline A

Ovo će biti top pet najmoćnijih armija do 2030. godine

Američki list "Nešenel interest" napravio je analizu u kojoj se procenjuje da će 2030. godine među prvih pet najmoćnijih armija biti ruska, američka, kineska, indijska i francuska.

Reuters
Vojska Rusije uspela da prebrodi težak period i ponovo demnstroira moć

U formiranju liste korišćeni su apsekti poput toga koliko su vojsci dostupni nacionalni resursi, koliku podršku političke vlasti uživa i ima li mogućnost sprovođenja testova naoružanja u realnim uslovima.

Rusija

Nakon Hladnog rata, ruska Vojska je prošla težak period transformacije, međutim uspela je da obezbedi dostupnost resursa. U uslovima ekonomskog rasta vojska je dobila izuzetno visok priliv investicija, a reforme elitnih jedinica doprinele su sprovođenju dve izuzetno važne operacije -u Čečeniji i Južnoj Osetiji.

U budućnosti se kopnena vojska može suočiti sa problemima vezanim za napredak tehnologije, ali glavna prednost i dalje ostaje ista - broj vojnika i psihološka snaga.

SAD

Američka Vojska će uspeti da održi status najmoćnijih kopnenih snaga. Visoka borbena gotovost će se obezbeđivati zbog razvijenog sistema inovativnosti. 

Pored toga, američka Vojska je i dalje "u formi“, jer se bori protiv terorista u Iraku i Avganistanu već 15 godina, što je ujedno i najduži period vođenja konstantnih borbenih dejstava još od indijskih ratova.

Istovremeno, konstantne tenzije sa sobom vuku i puno pretnji, jer bi američka Vojska mogla da se izmori zbog konstantnog ratovanja.

Kina

Kao i SAD, kopnena Vojska Kine čini osnov, zajedno sa mornaricom. Nakon što je Kina postala jedna od najbogatijih zemalja sa najdinamičnijim ekonomskim rastom, vojska je počela rapidno da napreduje.

Glavna prednost je i dalje njena brojnost, dok je najveća mana kineske Vojske nedostatak iskustva, s obzirom na to da je poslednji put ratovala u kinesko-vijetnamskom ratu 1979. godine.

Indija

Indija, za razliku od Kine, ima dosta iskustva u vođenju ratova, imajući u vidu situaciju u Kašmiru. 

Nedostaci indijske armije su uglavnom vezani za tehnološki aspekt, međutim Indija pokušava da to nadomesti kupovinom naoružanja od Rusije, SAD, Evrope i Izraela, iako je u perspektivi neophodno sprovođenje daleko više inovativnih projekata.

Francuska

"Nešenel interest“ smatra da će Francuska do 2030. godine imati najjaču vojsku u Evropi, kao i da će zadobiti kontrolu nad celokupnim vojnim aparatom Starog kontinenta. 

Uporedo sa jakim kopnenim snagama, glavna prednost je ta što francuska vojska ima snažnu podršku u političkoj eliti, pa samim tim obezbeđuje visoke investicije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.07.2016. 18:22
Kako ovi "stručnjaci" kažu: "Najveća prednost USA je invetivnost." To nije tačno. USA više ne mogu da kupe ruske, kineske, indijske naučnike jer nema ništa da im ponudi što oni već nemaju. Zato su Rusi, Kinezi i Indijci koji su već udruženi tehnološki prevazišli USA i Britaniju pa imaju oružja kojima oni ne mogu parirati. Vojnu strategiju USA i Britanija su uvijek temeljili na ekonomskoj moći koja je danas u padu i nije ravna kini, Indiji i Rusiji ma šta oni pričali i pisali a ekonomski napredak ovih država tek predstoji. Britanci i USA ne mogu to da spriječe ni vojno. Sa druge strane, njihov ekonomski temelj je u slobodnom padu jer se bukvalno na svaki mjesec dana zatvaraju njihovi dosadašnji monopoli koji su im donosili nezamislive prihode - bazirani na sili i pljački. Toga više nema. U Siriji je zaustavljena neograničena i nekažnjena pljačka, u Turskoj su pokušali ali nijesu uspjeli i shvataju da to ne ide dalje. Treba sada sami da RADE da se "lebom" hrane od onoga što imaju u svojoj zemlji a oni to nijesu naučili jer kolonijalni period je trajao više od pola milenijuma. Zado moraju nizbrdo i zato krive sve koji im ne dozvoljavaju dalju pljačku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online