Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.07.2016.
08:21 >> 16:31h
Vestionline A

Turska: Najmanje 265 mrtvih, 2.800 privedenih

U pokušaju vojnog udara u Turskoj ubijeno je 265 ljudi, 1.440 ranjeno, dok je najmanje 2.839 vojnika privedeno, saopštile su turske vlasti. Broj pritvorenih pripadnika vojske širom Turske, nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji, porastao je na 2.839, navode svetske agencije. Kako je naveo AP, radi se uglavnom o nižerangiranim vojnicima i dodaje da se oko 200 vojnika predalo u sedištu turske vojske.

Reuters
Građani tuku vojnika koji je učestvovao u pokušaju puča

Državna agencija Anadolija ranije je javila da je 754 vojnika pritvoreno širom zemlje.

NTV je ranije, pozivajući se na kancelariju tužioca, preneo da su u Ankari poginule najmanje 42 osobe, preneo je AP.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je naciji da njegova vlada drži vlast nakon pokušaja puča. Borbe se, međutim, kako javlja AP, nastavljaju i tokom jutra, a snažne eksplozije čuju se u Ankari i Istanbulu, dok je jedna bomba pogodila zgradu parlamenta.

Vladini zvaničnici kažu da je pokušaj udara izgleda propao, nakon što su građani noćas izašli na ulice i suprotstavili se vojnicima, koji su pokušali da preuzmu vlast.

Na fotografijama, koje je objavio Si-En-En Tursk, vidi se kako više desetina vojnika hoda između tenkova držeći ruke uvis i predajući se  vladinim snagama na jednom mostu u Istanbulu. Građani, od kojih su pojedini mahali zastavama, popeli su se na tenkove.

- Oni su uperili narodno oružje protiv naroda. Predsednik, kojeg je 52 odsto naroda dovelo na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Vlada, koju je doveo narod na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Neće uspeti dok god im se suprotstavljamo rizikujući sve - rekao je Erdogan obraćajući se u subotu ujutro pristalicama ispred aerodroma Ataturk u Istanbulu.

Ministar pravde  Bekir Bozdag rekao je da su bezbednosne snage porazile "zaverenike puča" na nekoliko mesta, među kojima su zgrade policije i vlade, ističe Anadolija. 

- Ne postoji mesto gde imaju odgovarajuću kontrolu. Ako bog da, oni će biti poražani u preostalim mestima, dok će oni koji se nalaze u vazduhu biti oboreni - rekao je Bozdag.

AP navodi da nije poznato ko ima kontrolu u vojnom sedištu, kao i da Erdogan nije napustio aerodrom nakon što je svanulo. Premijer Turske Binali Jildrim pozvao je sve poslanike na održavanje hitnog sastanka danas, navodi Anadolija.

POVEZANE VESTI

Subota 16.07.2016. 10:12
Erdogan sad na djelu vidi šta znači biti prijatelj sa USA i Britanijom. Prvo su ga ekonomski devastirali svađajući ga sa Rusima a sada su probali da ga skrate za glavu. Divni prijatelji i NATO saveznici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online