Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.07.2016.
16:44
Vestionline A

Litvanska "čelična lejdi": Svima jasno na šta je sve Putin spreman

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte je izjavila da je odluka NATO da ojača svoje istočne granice stvorila uslove za obnavljanje dijaloga sa Rusijom. Ona je izrazila zadovljstvo činjenicom da su sada sve zemlje spremne da relano sagledaju koliku pretnju Rusija zaista predstavlja, a na šta je njena zemlja odavno upozoravala. Samim tim, kako je istakla, svima je postalo jasno i do kojih granica je ruski predsednik spreman da ide.

Reuters
Sad može i dijalog sa Rusijom: Dalija Gribauskajte

Gribauskaite, poznata kao litvanska "čelična lejdi" zbog svog oštrog stava prema Moskvi, rekla je za AFP da je počela da "ublažava stavove" pošto je Severnoatlantska alijansa usvojila svoj najveći plan vojnog ojačanja još od kraja "hladnog rata", kao odgovor na konflikt na istoku Ukrajine.

NATO je doneo odluku o slanju po četiri bataljona, odnosno oko 1.000 vojnika, u Poljsku, Litvaniju, Letoniju i Estoniju, koje strahuju da bi Rusija mogla da pokrene nove akcije u svom nekadašnjem sovjetskom dvorištu.

- Počela sam da omekšavam. Apsolutno, zato što smo do sada dobili ono što smo tražili. Pre nekoliko godina smo bili usamljeni u upozorenjima na pretnje. Sada sve zemlje to shvataju i procenjuju pretnje veoma realistično. Zato sam sada uverena da više ne moramo da ponavljamo za šta je predsednik Rusije Vladimir Putin sve sposoban - rekla je litvanska predsednica agenciji Frans pres na marginama samita NATO u Varšavi.

Ona je dodala da "NATO počinje da bude prava odbrambena organizacija, da izlazi iz kancelarija i diže glavu iz dokumenata i izlazi na teren".

- Istovremeno, međutim, mi otvaramo i održavamo kanale komunikacije sa Rusijom. Mi se ne zatvaramo pomoću gvozdene zavese, a takođe ističemo da smo ujedinjeni i jaki i zahvaljujući tome možemo da budemo otvoreni i da se ne bojimo da razgovaramo - navela je predsednica Litvanije.

Predstavnici NATO i Rusije će 13. jula održati sastanak na ambasadorskom nivou, što je drugi sastanak između Alijanse i zvanične Moskve nakon gotovo dvogodišnje pauze nakon priključenja Krima Rusiji i konflikta na istoku Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Subota 09.07.2016. 16:57
Pa i pokusni kunici se osecaju "sigurnim" u eksperimentalnim laboratorijama jer vise nemaju alternativu. Tako se i clanice NATO-a i EU svakodnevno tese u "slobodi" iste.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online