Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 08.07.2016.
08:26
Vestionline A

"NATO je u dugoročnom sukobu sa Rusijom"

"NATO se nalazi u situaciji dugoročnog strateškog sukoba sa Rusijom, pošto se stavovi Alijanse i Rusije o situaciji u Evropi fundamentalno razlikuju" izjavio je zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou.

Reuters
Interesi NATO alijanse i Rusije različiti

- U Velsu smo odmah odgovorili, ali nas nisu sasvim razumeli koliko su promene bile fundamentalne. Objavili smo zajednički odgovor. Samit u Varšavi daje mogućnost da se razmisli o dugoročnoj perspektivi. Nažalost, svesni smo da se nalazimo u situaciji koju ja zovem dugoročnim strateškim sukobom sa Rusijom. Kažem da je on dugoročan, jer je naša vizija Evrope fundamentalno drugačija - istakao je Veršbou na konferenciji u Varšavi pre samita NATO-a.

NATO je u aprilu 2014. godine zbog situacije u Ukrajini suspendovao svu praktičnu saradnju sa Moskvom, a na samitu u Velsu u septembru 2014. godine Alijansa je donela odluku o jačanju kolektivne odbrane na svojim istočnim granicama i izglasala Akcioni plan za obezbeđivanje gotovosti, koji uključuje i donošenje niza mera u vezi sa tim.

Podsećanja radi, samit NATO-a biće održan u Varšavi 8. i 9. jula, a očekuje se da će glavna tema skupa biti razmeštanje dodatnih snaga na istočnim granicama Alijanse.

Iz Moskve, međutim, u više navrata se moglo čuti da Rusija ne namerava da se suprotstavlja Zapadu, ali da je spremna da odgovori na bilo koje pojačano vojno prisustvo u blizini njenih granica.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2016. 16:22
SAD su nenadmašne u organizovanju geopolitičkih operacija, ali se više ne može sakriti da je dugoročna meta Rusija, koja je jedina pretnja američkoj svetskoj dominaciji. Ta pozicija će zavisiti od ostvarenja planiranih operativnih planova „demokratizacije“ Rusije, koji podrazumevaju pretvaranje Rusije u „kooperativnu“ zemlju, a sve u cilju pristupa njenim resursima.
Nedelja 10.07.2016. 16:22
Primer Ukrajine pokazuje da SAD slede priručnik Bžežinskog, poznat pod naslovom Velika šahovska tabla. Operacionalizacija pregovora o primirju između Zapada i Ukrajine sa jedne strane (amerikanci su majstori u pregovorima i manipulacijama), i Rusije sa druge strane, služi za dovlačenje ubojitog oružja (Weapons of Mass Destruction) WMD, NATO instruktora i specijalaca u Ukrajinu i baltičke zemlje. Paralelno sa tim se vrše tehničke i političke pripreme Ukrajine za blisku saradnju sa NATO, kao i psihološke pripreme zemalja Baltika u cilju njihog ulaska u sukob sa Rusijom. SAD i saveznici će pripremati stanovništvo za širenje rusofobije uz stalno instruisanje od NATO o navodnim planovima Rusije za agresiju u regiji Baltika. Za razliku od Poljske i baltičkih zemalja, kancelarka Merkelova je pala u nemilost SAD-a, jer izbegava uvlačenje Nemačke u sukob sa Rusijom, a insistira na rešenju za Ukrajinu na osnovu sporazumu iz Minska.
Nedelja 10.07.2016. 16:24
Izbeglički talas upućen iz Turske, za sada je samo u fazi kontrolisanog haosa, ali i opomene Nemačkoj i EU, koje su očigledno shvatili poruku SAD-a. Šta tek može očekivati Srbija ako ne usvoji ultimatum u vidu izmišljenog Poglavlja 35, koje dokazuje tezu da Srbija nikad neće ući u EU, jer ispunjavanje zadatih uslova vodi Srbiju u nestanak. Vreme je da Srbija sa intelektualnom i političkom elitom analizira i napokon pročita geopolitičke poruke. Odluka ne treba biti teška, ako se uzme u obzir iz čije kuhinje je Dvadesetsedmomartovski puč i sadašnje kontraverzno Poglavlje 35, koje je u vidu fermana predao Vučiću ministar spoljnih poslova Velike Britanije gosp. Hamond. Rusija je svjesna šta Zapad sprema Srbiji. Ruskom rukovodstvu je poznato da će hibridnim ratom i psihološkim operacijama Zapad shodno „balkanskoj kampanji“, nastojati destabilizovati i dezorijentisati i rusko stanovništvo, u cilju „demokratizacije“ (promene vlasti) Rusije, sve do momenta pogodnog za izazivanje konvencionalnog rata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online