Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.06.2016.
22:30
R. Lukić - Vesti A

Vuk i mrtav ujeda ministra

Posle pojavljivanja u naseljenim mestima i ujedanja pasa, jednog u januaru, drugog u aprilu, vuk sa imenom Kurti je posle nekoliko bezuspešnih "popravnih" mera po odluci Ministarstva za zaštitu okoline Donje Saksonije ipak ubijen!

pixabay.com
Poslednja šetnja za vuka

Vukovi su u Nemačkoj duže od 100 godina važili kao izumrle životinje, a svojim dolaskom, prvim od kraja devedesetih godina prošlog veka, izazvali su velike diskusije i podele među stanovništvom.

Država je, posle razmatranja svih argumenata i ne mešajući se u diskusije, donela Zakon o zaštiti vukova koji je, između ostalog, predvideo i naknadu štete. Međutim, ni zakonodavci ni stručnjaci koji su konsultovani pri donošenju propisa nisu očekivali da će se stanovništvo zbog vukova podeliti u tolikoj meri.

Prvo su počeli pojedinačni, a zatim i javni protesti. Bilo je čak i donošenja zaklanih životinja pred ministarstvo, o čemu su i "Vesti" pisale, ali najveće uzbuđenje ipak je izazvalo ubijanje vuka Kurtija.

Pojačan Biro za vukove

Posle Kurtija, koji je voleo da prošeta gradskim ulicama i da ugrize ponekog psa, ovih dana u okolini Dipolca pojavila se krvoločna vučica koja je u veoma kratkom vremenu preklala više domaćih životinja. Da bi ponašanje vukova moglo detaljnije da se prati, Parlament Donje Saksonije je odlučio da Biro za vukove pojača sa dva veterinara koji su specijalisti za vukove. Prema zvaničnim podacima, prošle godine su u šumama Donje Saksonije živela 43 vuka.

Posle ovog, kako je nazvan, "užasnog zločina" usledile su tužbe i brutalni obračuni. Imena porodica i brojevi telefona onih koji su prvi pokrenuli hajku protiv vukova našli su se na društvenim mrežama i za njih je život postao pakao. Usledila su i preteća pisma, pa nije čudno što su ljudi postali zabrinuti za svoje živote.

- Nisam učinio nikakav prekršaj. Samo sam ispričao ono što mi se 24. aprila dogodilo. Dok smo šetali, vuk je napao našeg psa i ugrizao ga - kazao je jedan od "obeleženih" koji posle svega ne želi da vidi svoje ime u novinama.

Magarac najbolji čuvar

Poučen iskustvom svojih predaka i Francuza kod kojih kupuje ovce, Tino Bart iz Rusena kod Dipolca, kojem su vukovi za jednu noć preklali sedam ovaca na samo 20 metara od kuće, kupio je magarca za kojeg kaže da je mnogo bolji čuvar nego pas!
- Magarci riču, pokazuju zube, a po potrebi zadnjim nogama i tuku. Magarci su izuzetno agresivni na sve životinje slične psu, a ženke su čak i agresivnije jer se kao majke "s ovcama bolje socijalizuju" - kaže Tino Bart, a to potvrđuje Uve Martens, vlasnik stada i stručnjak za odbranu od vukova.

Nisu pošteđene ni ustanove. Lovačka udruženja imenovana su kao udruženja ubica i sadista, a članovi Saveza za zaštitu okoline Nabu nazvani su "korumpiranim saučesnicima u zločinu"!

Protiv Štefana Vencela, ministra za zaštitu okoline, kojeg označavaju kao glavnog krivca za ubijanje Kurtija, podneta je čak 101 prijava, tvrde u policiji.

- Ograđujemo se od ove emocionalne kampanje. U našem udruženju imamo 400 članova i svi su prijatelji vukova. Ne želimo da učestvujemo u usijanoj kampanji i najoštrije je osuđujemo - saopšteno je iz Saveza hanoverskom dnevniku "Algemajne cajtungu".

- Na selu je 99 odsto stanovnika protiv vukova. Oni sve češće zalaze u naseljena mesta. Čak i uriniraju u pesak po dečjim igralištima - kaže Hans Knop, rukovodilac iz Lovačkog udruženja Cele nedaleko od Hanovera.

Advokat Kristijan Berge, koji u Lineburger Hajde živi sa više životinja nastalih ukrštanjem vuka i psa, ogorčeni je protivnik ubijanja vukova. On upozorava da i prema vukovima treba imati obzira, a broj telefona porodice koja tvrdi da je njihov pas bio na uzici kad ga je Kurti ugrizao stavio je na Fejsbuk tako da i drugi, kako je rekao, "vide šta ih očekuje kada ne govore istinu".

- Kada ubijete sledećeg vuka organizujte mu sahranu po protokolu i o državnom trošku - zahtevao je revoltirani diskutant na jednoj od tribina čitalaca. Ministar Hencel se o stotinu tužbi na svoj račun nije javno izjasnio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online