Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.06.2016.
14:11
Vestionline A

"Bregzit" može da izazove politički cunami u Evropi

Nakon referenduma u Britaniji cela Evropa je videla šta nije mogla da postigne Partija za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva. Sada se centrifugalne političke sile u drugim zemljama takođe aktiviraju i pokušavaju da privuku pažnju biračkog tela, navodi se u izveštaju Evropskog saveta za međunarodne odnose.

Reuters
Pobeda na referendumu bi mogla da izazov tektonske poremećaje

U izveštaju se navodi da bi protivnici prijema izbeglica i produžavanja antiruskih sankcija mogli da naprave jedan blok u EU. I nije isključeno da će u zemljama EU narednih godina biti sprovedeno više od 30 referenduma o aktuelnim pitanjima.

Rezultati britanskog referenduma o izlasku iz EU mogli bi da izazovu "politički cunami“ koji bi "paralisao“ celu Evropsku uniju, piše "Independent“ pozivajući se na izveštaj Evropskog saveta za međunarodne odnose.

Buntovnici pozivaju na referendume

Kako se navodi, nekoliko "buntovnih“ partija u različitim zemljama Evrope već su pozvale na održavanje sličnih referenduma u svojim zemljama, a ukupan broj takvih referenduma mogao bi da bude veći od 30.

- Jasno se vidi da su neka osećanja, koja su pokrenuta tokom pripreme referenduma u Velikoj Britaniji, široko rasprostranjena širom EU - citira list reči autorke izveštaja Suzi Denison.

- Uprkos činjenici da su mnoge partije na koje smo obratili pažnju formirane oko unutrašnjih problema, uticaj migracione krize, ekonomska pitanja i drugo, guraju te partije na razvijanje snažne spoljne politike koja izaziva neke od osnovnih odredbi evropskog posleratnog konsenzusa - dodala je ona.

Bregzit inspiracija za mnoge

Denisonova navodi da bi referendumi mogli da dotaknu najširi spektar pitanja, od članstva zemalja u EU do kvota za preseljenje migranata.

Autorka izveštaja istakla je da su se političke snage u tim zemljama nadahnule uspehom Partije za nezavisnost Velike Britanije nakon rezultata glasanja:

"Oni su videli šta je dobila Partija za nezavisnost u preuzimanja programa Velike Britanije i vrlo su zainteresovani da to isto urade u sopstvenim zemljama“, stoji u izveštaju.

U izveštaju stoji da "buntovne“ partije imaju direktan uticaj na nacionalne vlade EU, jer imaju više od 1,3 hiljade mesta u vladama 25 zemalja. U izveštaju se, takođe, navodi da ove političke snage imaju zajedničke pozicije u vezi sa budućnošću EU, nepoverenjem prema SAD i u principu su proruske.

- Ove partije mogle bi da nastupe kao jedinstveni blok u Savetu Evrope po pitanju migranata. Osim toga, mnoge od njih su protiv produženja antiruskih sankcija - izjavila je Denisonova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online