Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.06.2016.
13:52
Vestionline A

Zašto nemački ministar napada NATO, a brani Rusiju?

Izjave nemačkog ministra spoljnih poslova, socijaldemokratskog političara Frana Valtera Štajnmajera koji se, komentarišući manevre NATO, usprotivio "zveckanju oružjem", izazvale su burne komentare političara i novinara u Nemačkoj, piše danas Dojče vele.

Reuters
Našao se na udaru zbog stavova prema Rusiji: Frank Valter Štajnmajer

Dojče vele piše da je nemačka Socijaldemokratska stranka rešena da poradi na poboljšanju odnosa sa Rusijom - i sopstvenog rejtinga među biračima i podseća da je Štajnmajer u nedelju, za "Bild am zontag", o odnosima sa Rusijom rekao da "ono što sada ne bi trebalo da činimo, jeste da glasnim zveckanjem oružjem i ratnim pokličima dalje zaoštravamo situaciju".

- Onaj ko misli da će simboličnim paradama tenkova na istočnoj granici Saveza stvoriti veću sigurnost, taj se vara. Bilo bi dobro da ne tražimo izgovore za novu staru konfrontaciju - rekao je Štajnmajer.

Ove izjave su, prema pisanju Dojče vele, odmah izazvale mnogobrojne i ogorčene reakcije mnogih nemačkih, pre svega konzervativih, političara.

"Čudovišne optužbe"

Elmar Brok (CDU), predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, rekao je da Štajnmajer meša uzroke i posledice, jer su potezi NATO-a posledica nasilnog kršenja ljudskih prava pre svega na istoku Ukrajine, pretnji baltičkim zemljama, naoružavanju Rusije i njenim pripremama za mobilizaciju.

Poslanik Bundestaga Norbert Retgen (CDU) je Štajnmajerove reči nazvao čudovišnim optužbama.

U međuvremenu, šef SPD, ministar privrede i vicekancelar Zigmar Gabrijel je usred ove debate najavio da će sledećeg ponedeljka otputovati u posetu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a glavna tema jednodnevne posete će biti ekonomski odnosi.

Dojče vele prenosi i brojne komentare nemačke štampe na račun reči Štajnmajera.

Koga to kritikuje Štajnmajer?

Dnevnik Špigel onlajn je ukazao na to da Štajnmajer zapravo kritikuje medijsko veličanje NATO u propagandne svrhe.

- Mnoge slike i video-snimci o "Anakondi" (naziv manevara) postavljeni su na internet; među njima su i snimci inženjerskog bataljona 901. nemačke armije, kako zajedno sa britanskim jedinicama postavljaju pontonski most na Visli, ili se vide američki vojnici kako se smeše dok drže plišanu anakondu umotanu oko vrata. Štajnmajer je diplomata i ratničke poze ne spadaju u njegov arsenal - piše Špigel onlajn.

Dnevnik navodi da Štajnmajer kao niko drugi na međunarodnoj pozornici, već dve godine ulaže vreme i napor kako bi smirio rat između proruskih snaga i Ukrajinaca na istoku Ukrajine.

Poklon Putinu

List "Frankfurter algemajne cajtung" ima sasvim drukčije stavove:

- Je li to Putinu bio rođendan pa je nedostajao poklon? Nije ruski ministar spoljnih poslova optužio zapadni odbrambeni savez za ratne pokliče, zveckanje oružjem i zaoštravanje situacije, već nemački. Takvim optužbama obično moskovska propaganda prati tvrdnje da je NATO kriv za pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada. A time se činjenice okreću tumbe.

Kako navodi list, razlog zahlađenja je to što je Rusija povredila principe koji su decenijama čuvali mir i stabilnost u Evropi.

- Nije NATO okupirao Krim, već Kremlj; ne vodi NATO rat u Istočnoj Ukrajini, već Kremlj. Baltičke republike i Poljska se ne boje NATO, već Moskve, i zbog toga su po sopstvenoj želji pristupile atlantskoj Alijansi - komentariše "Frankfurter algemajne cajtung".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online