Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.06.2016.
20:22
N. Jokić - Vesti A

Policajac i njegova žena ubijeni pred detetom

Da li je francuska država nemoćna pred terorizmom? Ovo je pitanje ostalo bez odgovora posle novog terorističkog napada u Ivelinu, kod Pariza, gde je terorista u ponedeljak uveče nožem ubio komandanta francuske policije u civilu, pred njegovom kućom.

Reuters
Policija zatvorila prolaz: Blokiran put ka mestu zločina

Ušao je zatim u kuću i ubio njegovu ženu, takođe zaposlenu u policiji. Specijalci su našli njihovog trogodišnjeg sina nepovređenog, ali u stanju šoka, kada su oko ponoći, posle dva i po sata pregovora, likvidirali teroristu i ušli u kuću.

Praćen i prisluškivan

Odmah posle ovog zločina se ispostavilo da je terorista Larosi Abdala, star 25 godina, ne samo poznat francuskoj policiji, već je bio poslednja četiri meseca praćen i prisluškivan. U poslednje vreme istražni organi su ga doveli u vezu sa mrežom za regrutovanje dobrovoljaca za Siriju. Iz zatvora je izašao pre samo nekoliko nedelja jer je bio osuđen na tri godine zatvora 2013. godine zbog učešća u tzv. Pakistanskoj mreži.

Odrastao je u pariskom predgrađu Mant la Žoli i prošao put tipičan za francuske teroriste - od sitnog kriminalca, do radikalizovanog islamiste.

Valeri Pekres, predsednica pariskog regiona i još neki prvaci desnog centra požurili su da predlože ono što su predlagali posle atentata u novembru, a to je da sumnjivi slučajevi posle izdržavanja kazne budu smešteni u posebne nadzorne centre.

Komanduju daljinski

Tzv. Islamska država preko svoje agencije odmah je prenela da je Larosi Abdala njihov borac. To izgleda vrlo verovatno, u smislu da je ispunio "direktivu" tzv. ID objavljenu na internetu, koja kaže "ono što ne možete da uradite ovde u Siriji, uradite u vašim državama na Zapadu".

Sarkozi desetkovao bezbednjake

Sa levice stiže i podsećanje da je bivši predsednik Sarkozi (od 2007. do 2012.) desetkovao snage reda otpustivši 13.000 policajaca u ime privatizacije bezbednosnog sektora, čime je javni interes građana poveren privatnim firmama čiji je prvi interes - profit.

Najnoviji atentat potvrđuje da je suštinski problem Francuske - nemoćna obaveštajna služba čiji je glavni zadatak da dobije blagovremene informacije i tako spreči atentate. Po rečima jednog od bivših šefova te decenijama upropaštavane službe - išlo se po receptu SAD da se do bezbednosnih podataka stiže korišćenjem novih tehnologija masovnog nadzora i gotovo ukine klasični obaveštajni rad na terenu, za koji su potrebni ljudi.

Očito, bilo bi bolje kombinovanje dve metode. Zapad prolazi kroz veoma težak period jer razvijanje obaveštajnih i kontraobaveštajnih mreža na terenu traži vreme i obučene ljude.

Ovo nije prvi put da su teroristi oni koje su obaveštajne službe prisluškivale i držale pod nadzorom. U slučaju braće Kuaši, učesnika atentata u januaru 2015. godine, nadzor je obustavljen šest meseci pre napada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online