Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.06.2016.
18:20
B. Božin - Vesti A

Stari i novi Kisindžeri

Tajanstvena Bilderberg konferencija je održana proteklog vikenda u Drezdenu iza zatvorenih vrata luksuznog Kempinski hotela Tašenbergpale, a da javnost ne zna ni pedalj više o svrsi i ciljevima ovog samita. Čak su i masovni protesti izostali, a mnogi su ih najavljivali sloganom "Ne dajte Bilderbergu šansu." Konačan bilans je bio - mnogo policije, malo protesta!

Reuters
Policijski živi zid (Foto: Ilustracija)

Predsedavajući Henri de Kastris je rekao da će ovogodišnji susret svim učesnicima - "ostati u lepom sećanju"(?). Reč je o 130 visokorangiranih ličnosti i svetskih moćnika iz oblasti politike, medija, nauke i vojske.

Ova "svetska vlada u senci" je iza zatvorenih vrata razgovarala o globalnim temama kao što su migracija i izbeglice, a nezvanično se pominje da je jedan od ciljeva bio dogovor da se osujeti pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima.

Vekna kao oružje

Policija je privela jednog Britanca, koji se suviše približio ogradi sa hlebom u rukama, zbog sumnje da će ovaj 32-godišnjak veknom gađati nekog od učesnika skupa. Policija je sprečila i jednog 29-godišnjaka da pusti dron da leti u blizini hotela.

Neki od učesnika konferencije su ipak izašli da udahnu malo "drezdenskog vazduha", piše portal Kop onlajn. Uprkos policijskog obezbeđenja, konfrontacije sa okupljenim demonstrantima nisu izostale.

Kada je 93-godišnji Henri Kisindžer, bivši američki šef diplomatije i "Bilderbergovac prvog reda" napustio hotel da bi se odvezao u drezdenski dvorac na večeru, malobrojni demonstranti su povicima "Kisindžer ubica, Kisindžer ubica", iskalili nezadovoljstvo zbog "globalnog manipulatora, koji je svetu doneo užas i smrt", piše nemački portal.

Zašto je sporna?

Bilderberg organizaciji se pripisuje inscenirani teror od 11. septembra 2001. kao povod za širenje imperijalnog rata, centralizacija i dezintegracija građansko-demokratskih republika, NSA i sprovođenje globalnog nadzora, razvoj i uvođenje RFID-čipova i ukidanje gotovog novca u cilju totalne kontrole pojedinca.

Međutim, pored Kisindžera, kome već otkucava biološki sat, u centar Bilderberg moći stiže druga i treća generacija elite koja se oseća pozvanom da upravlja svetom. Jedan od njih je Peter A. Til, multimilijarder nemačkog porekla, koji sedi u samom vrhu Bilderberg organizacije, a čije bogatstvo dolazi od investiranja u pejpel i Fejsbuk.

Po izlasku iz hotela, okružilo ga je nekoliko reportera, a jedan od njih ga je pitao kako se njegova liberalna politička uverenja uklapaju u činjenicu da je Bilderberg tajna organizacija bez ikakve transparentnosti?

Til je neočekivano pristao da odgovori novinaru: "...Liberalizam ne ide sinhrono sa radikalnom transparentnošću. To je često bio argument Štazija u Istočnoj Nemačkoj, gde je sve u društvu nadzirano, i zato mislim da se konverzacija bolje vodi u manjim grupama, gde nije sve pod kontrolom. Tada imate najiskrenije razgovore i možete bolje da razmišljate o budućnosti".
I to je bilo sve što se moglo čuti od nekog učesnika Bilderberg konferencije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online