Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.06.2016.
15:59
Vestionline A

Kako je ukrajinska heroina postala Putinov agent?

Pilot Nađa Savčenko bila je ukrajinska nacionalna ikona, ali se po povratku iz ruskog zatvora u Kijev izjasnila za direktne pregovore sa separatistima i time izazvala gnev u Ukrajini. Ona je time, konstatuje Dojče vele, za samo dve nedelje prevalila put od omiljene heroine nacije do "agenta Kremlja".

Reuters
Došla u Ukrajinu kao heroj, a već dobija pretnje od "svojih": Nađa Savčenko

Savčenko je predložila direktne pregovore sa Donjeckom i Luganskom narodnom republikom, kako bi se regulisala situacija u Donbasu.

- Žena koja je bila u Putinovom zatvoru izrazila je spremnost da se sretne sa liderima nepriznatih republika. Ta njena izjava je izazvala oštru negativnu reakciju kod većine učesnika ukrajinskog političkog života i eksplodirala kao bomba na društvenim mrežama. Navodno, narodna ljubimica ne bi trebalo da ide separatistima na pregovore. A ako insistira na tome, onda to znači samo jedno: legendarna letačica ide na ruku Vladimiru Putinu - smatraju kritičari Nadežde Savčenko.

Cela ova priča sa pozivom na direktne pregovore sa liderima Donbasa izgleda u najmanju ruku čudno, konstatuje za Dojče vele ukrajinski novinar i analitičar Sergej Rudenko. Savčenko je sama pozvala telefonom vodeću ukrajinsku radio-stanicu da bi u etru uživo predložila način rešavanja konflikta u Donbasu - direktnim pregovorima.

- Za nekoliko političara i blogera je to bilo dovoljno da je označe kao nekog ko igra za račun Vladimira Putina, pošto Kremlj odavno insistira na direktnim pregovorima Kijeva i separatističkih lidera - podseća Rudenko i dodaje da je cilj toga da se Ukrajina prisili da prizna kako je sukob u Donbasu građanski rat, a one koji su tamo prigrabili vlast da proglasi jednom od strana u mirovnom procesu.

- Htela to Savčenkova ili ne, ona u ovom slučaju navodi vodu na Putinovu vodenicu. Malo ko sumnja u plemeniti cilj ove pilotkinje da zaustavi rat na istoku zemlje i da isposluje oslobađanje ukrajinskih ratnih zarobljenika. Ali predloženo sredstvo, direktni pregovori sa separatistima, iskače iz okvira opšte ukrajinske politike. Za Kijev su i lideri samoproglašenih republika i svi koji su na istoku zemlje uzeli oružje u ruke teroristi, sa kojima se ne pregovara - dodaje se u komentaru.

Rudenko konstatuje da se izjave Savčenkove razmimoilaze sa delovanjem ukrajinske strane u spoljnoj politici. On podseća da je Savčenko ne samo poslanik ukrajinskog parlamenta, već i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, i da je pre dve nedelje rekla da se sprema za evropsku turneju.

- To znači da će ona "formulu pomirenja" ponavljati i u evropskim prestonicama. Posle toga će i predsednik Porošenko i ukrajinski ministar spoljnih poslova Klimkin morati da ulože dodatne napore da bi evropskim kolegama objasnili svoju poziciju - ističe Dojče vele.

U komentaru se ocenjuje da će u bliskoj budućnosti "faktor Savčenko" biti, ako ne glavni, onda u krajnjem slučaju odlučujući element ukrajinske politike.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2016. 16:19
Obradise Rusi ukrainskog "junaka". Kako su to uspjeli za eksperte je i dalje nepoznato.Dvoume se da li je u pitanju Ruski milokliz ili miloliz. Posto je junak bio u zatvoru oba su scenarija moguca. Bilo kako bilo Rusi su je takli u dusu.?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online