Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.06.2016.
20:10
Vestionline A

Nož u leđa Asadovim snagama: Turci predvode džihadiste u napadu na Alepo

Portparolka MInistarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da je situcija u Siriji i dalje vrlo napeta. Kako je istakla, rešavanju krize nikako ne pomaže to što turski vojni komandanti predvode teroriste u borbama blizu grada Alepa protiv snaga lojalnih Bašaru el Asadu.

Tanjug/AP
Sukobi u Siriji i dalje traju, štaviše, situacija postaje sve gora, a raste i broj strana umešanih u sukobe

- Provokacije se nastavljaju, ponekad su one veoma ozbiljne. Usmerene su na stranu koja ne želi da se nastavi režim primirja - navela je Zaharova.

Prema njenim rečima, teroristi organizacije Džabat al-Nusra pripremaju ofanzivu protiv vladinih snaga na severu i jugu grada Alepa, koji su pod kontrolom sirijskih vlasti.

- Prema izveštajima medija, oko 2.000 džihadista učestvuje u borbama. Novinari kažu da turski vojni komandanti upravljaju tim akcijama. Oružje i municija se prevoze, ovo izgleda kao da je zabijen nož u leđa sirijskoj vojsci - ističe Zaharova.

Ona je dodala i da su se ujedinili militanti iz grupa Džabat al-Nusra i Ahar al-Šam, kao i da napadaju narodne milicije u Šeik maskudu, kao i kurdsku populaciju nastanjenu u Alepu.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2016. 03:27
Zahvaljujući ruskoj podršci, vojska Bašara Asada našla se blizu pobede u Siriji, piše u članku za Hafington post bivši saradnik MI6 Alister Kuk. Početkom februara sirijska vojska je presekla glavne kanale snabdevanja militanata na severu Alepa koji vode iz Turske. Nastavljajući ofanzivu, snage Bašara Asada će uskoro opkoliti teroriste u Alepu. Ako se sirijska vojska ujedini sa Kurdima, skoro sve snage Nusra fronta i Islamske države naći će se u „kotlu“. Na granici sa Turskom ostaće samo jedan koridor koji kontroliše Islamska država, koji mogu prekinuti sirijski Kurdi koji se nalaze istočno od Eufrata. Iako je Ankara izjavila da im neće dozvoliti da pređu zapadnu obalu reke, sami Kurdi ne isključuju ovakav razvoj situacije, piše bivši britanski obaveštajac Alister Kuk. Moskva je dala na znanje da namerava da prekine sve kanale između Turske i Sirije koje kontrolišu teroristi. Ministarstvo odbrane Rusije je pre neki dan izjavilo da poseduje dokaze da je Turska izvršila invaziju na teritoriju Sirije. Autor članka ne isključuje mogućnot da je to bilo upozorenja ruske strane Ankari. Ako Turska zaista počne vojne akcije u Siriji, NATO će je samo na rečima podržati, dok će Rusija imati očiglednu prednost u vazduhu, piše Kuk. “Ako se direktno govori, situacija u Siriji, po svemu sudeći, ne razvija se prema pukotini, kako su izjavljivali mnogi zapadni političari, već u stranu očiglednog vojnog završetka“, naglasio je autor članka. Pregovarački sto, po njegovim rečima, nalazi se, ne u Ženevi, već „na bojnim poljima u Idlibu i Alepu“. Na kraju Sirija može postati jaka regionalna država, dok će Rusija i Iran biti pobednici, smatra Kuk. Zapadnim zemljama, koje su navikle na neodređene završetke sopstvenih vojnih intervencija, neće biti lako da to prihvate, zaključio je autor.
Subota 11.06.2016. 03:28
Hoce li jos???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online