Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.06.2016.
21:48
I. Kozarski - Vesti A

Lukašenko preti NATO

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da njegova zemlja i Rusija imaju adekvatan odgovor na uvećanje snaga NATO-a na granici. On je zapretio podrobnim opisom protivdejstva belorusko-ruskih snaga u slučaju konflikta.

Reuters
Ćorak: Poljski ofocori na manevrima NATO

Da podsetimo, NATO sprovodi velike manevre Anakonda 2016 u poljskoj i slične aktivnosti na istoku i severu Evrope. Prema Lukašenkovim rečima, Moskva i Minsk svesni su uvećanja kontingenta zapadne alijanse.

- Rusi često govore o opasnosti po njih. Međutim, treba istaći da se uvećanje NATO snaga dešava pre svega na našim granicama. Mi to vidimo i bez nasilja i galame preduzimamo adekvatne mere - rekao je Lukašenko.

On je podsetio da Minsk i Moskva imaju zajedničku vojsku na zapadnim granicama, prema Poljskoj, koja obezbeđuje otadžbinu - Belorusiju i Rusiju. U slučaju konflikta ta zajednička vojska prva stupa u borbu, a u vrlo kratkom periodu na Poljsku granicu stigle bi ruske jedinice raspoređene nadomak Belorusije. Pri tom je Lukašenko ukazao da su na zapadu svesni odbrambenog dogovora Rusije i Belorusije.

Ratovanje uz orkestar

Svaka ruska oklopno-mehanizovana brigada je prava mala vojska koja osim 40 tenkova i 123 BVP ima brojnu samohodnu i vučnu artiljeriju, samostalnu protivvazdušnu odbranu, raketne sisteme, jurišno desantni bataljon i ostale neophodne jedinice. Uključujući čak i vojni orkestar, bez koga Rusi izgleda ne mogu.

- Mi to ne krijemo od naših zapadnih kolega, bilo da su partneri ili suparnici. Oni prekrasno znaju naš dogovor s Rusijom o zajedničkoj odbrani - rekao je Lukašenko, čija je izjava protumačena kao upozorenje, posebno u Varšavi.

Naime, manevri u Poljskoj odvijaju se po scenariju napada "zamišljenih zemalja" na tu i baltičke zemlje. Nema sumnje da su "zamišljene zemlje" Rusija i Belorusija koje se graniče sa njima, a SAD su otvoreno saopštile da je reč o pokušaju da se zaplaši Moskva.

Koliko im je uterivanje straha u kosti pošlo za rukom najbolje svedoči nemi odgovor Kremlja. Iz Jekaterinburga u grad Klinci kod Brjanska, na granici s Belorusijom, prebačena je 28. samostalna oklopno-mehanizovana brigada. Žitelji Klinaca objavili su na internetu fotografije dugih kolona borbene tehnike na ulicama svog grada.

Medved razjurio finsku brigadu

U manevrima NATO-a učestvuje i oko 3.000 finskih vojnika brigade Kajnu, koji na svojoj teritoriji nisu izdržali napad nadmoćnog neprijatelja.
Naime, baš u trenutku kada su se finski vojnici okupili oko kazana, pored dremljivih i nesavesnih stražara provukao se ogroman medved, privučen mirisom hrane.
Borci su se razbežali po vozilima i zaključali se dok je medved obarao kazane i degustirao ručak. A onda je obavio inspekciju i cepao i istresao vojničke rance, baš kao oficir na postrojavanju. Sve po pravilu službe.
Portparol brigade Satu Hajnenen pravdao se da je komanda brigade morala da pobegne u kamion kako bi pozvala policiju i zatražila dozvolu za odgovarajuće mere, kako to zakon nalaže.
Ostala je samo strepnja da li je medved ruski.

Osim javne demonstracije sile, pojavile su se i nezvanične informacije da Rusija nadomak Belorusije postavlja nove vojne baze koje bi brzo mogle da se pojave na poljskoj i litvanskoj granici. Takođe i da pojačaju duboku odbranu na putu od Moskve do Minska i Brest-Litovska. Dan kasnije izvori ruskih državnih agencija saopštili su i o pokretu 23. samostalne oklopno-mehanizovane brigade iz Bjelgorodske oblasti ka Belorusiji.

Da podsetimo, Moskva je u januaru najavila formiranje dve nove oklopne divizije na zapadu, u Smolenskoj i Voronješkoj oblasti, i jedne na jugu, u Rostovu, odakle brzo može da se stigne na evropske granice, ali i do Kavkaza.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2016. 10:22
I mi bismo im prijetili da se graničimo sa Rusijom. Ako Bog da, graničićemo se sa Rusima i na kraju izbrisati granice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online