Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.06.2010.
12:00
K. Marković - Vesti A

Jurišević: Mafija trgovala organima

"Bolnicama na severu Albanije upravljala je mafija, Albanci ni svojim izbeglicama nisu pomagali ako nisu imali novca, ubijali su ih i bacali im tela u kontejnere, pa me ne iznenađuje da je bilo krijumčarenja organa Srba", izavio je Krejg Jurišević, hirurg iz Adelejda u Australiji koji 1999. otišao na Kosmet da pruža medicinsku pomoć, a onda uzeo pušku i završio pomažući OVK u oružanom sukobu protiv Srba.

Profesor Tim Mekormak i Džim Molan sa autorom knjige Juriševićem

"Savest mi je čista za sve što sam radio na Kosovu i u Albaniji. Večeras sam saznao da se za moju knjigu zainteresovalo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i iskreno sam iznenađen. Sačekaću i videću šta će se desiti.

Banditi kontrolisali puteve


Jurišević je po dolasku u Albaniju radio sa humanitarnim organizacijama, da bi uskoro beli mantil zamenio vojnom uniformom.


- Bili smo smešteni u Kukešu, gde smo se brinuli o oko 150.000 izbeglica. Moja uloga je bila da radim kao koordinator izbegličkih kampova.

 

U izbegličkom kampu Ujedinjenih Emirata i italijanskom kampu imali smo dve hirurške bolnice, dok je bolnicom u Kukešu upravljalo Ministarstvo zdravlja Albanije.

 

Zemljom je upravljala neorganizovana vlada na koju je veliki uticaj imao kriminal. Banditi su kontrolisali lokalne puteve - rekao je Jurišević.


- U Kukeš bolnici i pored desetina tona medicinske pomoći, koja je tamo dolazila od donatora, radili smo pod izuzetno lošim uslovima. Imali smo i mobilne operacione sale, ali su ih opljačkale lokalne albanske kriminalne grupe, zbog čega su bile neupotrebljive - otkriva on.

Da je bilo nekih kršenja ljudskih prava sa moje strane, ne bi mi dozvolili da danas radim u australijskoj vojsci, jer je obaveštajno-informativna agencija ASIO do detalja proveravala sve što sam radio, rekao je za "Vesti" doktor Krejg Jurišević iz Adelejda posle promocije svoje knjige "Krv na mojim rukama".

O najavi srpskog Tužilaštva da će ispitati njegovu ulogu u dešavanjima na Kosmetu i Albaniji 1999. godine, a posebno njegovu moguću ulogu u trgovini organima kidnapovanih Srba i nelojalnih nealbanaca, što su iz Tužilaštva za "Vesti" potvrdili, Jurišević je rekao da je "samo pomagao žrtvama".


Posle Adelejda i Sidneja, Jurišević je predstavio u utorak svoju knjigu u čitaonici Nacionalne biblioteke Viktorije u Melburnu. U knjizi koja će poslužiti i za pisanje filmskog scenarija, dr Jurišević je priznao da se borio na strani OVK i da je operisao na severu Albanije.


U izjavi za "Vesti", međutim, on negira umešanost, kao i da je imao bilo kakvih saznanja da su za vreme njegovog boravka u Albaniji krijumčareni ograni kidnapovanih Srba i nealbanskog življa. Ipak, kako je rekao, ne bi ga iznenadilo da su te informacije istinite.


- Tek nedavno, ovde u Australiji, čuo sam priče o Žutoj kući i krijumčarenju ljudskih organa i da se time bavi Haški tribunal - kaže on i podseća da je u knjizi naveo da je u Kukešu, severno od Tirane, otkrio da lokalnom bolnicom u kojoj je radio, upravlja korumpirani doktor, a da je lokalna mafija preprodavala sanitetski materijal i naplaćivala lečenje ranjenicima i izbeglicama.


- Tamošnjim bolnicama je upravljala lokalna albanska mafija, koja je pokušavala i da me ubije. Krijumčarenje organa je moglo da se dešava, puno ljudi je tamo umiralo, Albanci čak ni kosovskim izbeglicama nisu pomagali ako nisu imali novca. Ostavljali su ih da umru. Ponekad su ih ubijali i bacali njihova tela u kontejnere za smeće. Uopšte me ne iznenađuje mogućnost da se krijumčarenje organa Srba dešavalo u Albaniji - kaže Jurišević.

Molan: Od doktora se očekuje da ubije


- Ne vidim problem sa Hipokratovom zakletvom, da neko ko je u miru lekar u Adelejdu, nikada ni pod kojim okolnostima ne koristi legalnu silu protiv drugog ljudskog bića. Od medicinskih radnika se očekuje da ubiju, kako bi zaštitili sebe i one o kojima se brinu. U civilizovanom sukobu to bi bila retkost, ali u Krejgovom slučaju, čitajući njegovu knjigu, on nije bio medicinski radnik sa lekarskim obeležjima. On je bio pojedinac protiv nečeg za šta je verovao da je zlo, verujući da čini dobro - rekao je na promociji general Džim Molan.


Na naše pitanje da li bi na Kosovu pomagao i Srbima, ovaj doktor kaže:
- Da sam imao priliku da lečim ranjene srpske vojnike, naravno da bih - reči su Krejga Juriševića.

"Ispitaćemo navode iz Jurišićeve knjige"
 

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić ne vidi ništa neobično u nameri ovog tužilaštva da se ispitaju navodi iz knjige Krejga Juriševića "Krv na mojim rukama".
 

Bruno Vekarić

- Istraga oko trgovine organima Srba i Albanaca u Albaniji za nas još nije završena i otuda ne vidim ništa čudno što ćemo se pozabaviti i knjigom ovog Australijanca. Da se ne bismo oslanjali na novinske natpise nabavićemo tu knjigu i videti da li u njoj ima nešto zanimljivo za našu istragu - kaže Vekarić.


Prema njegovim rečima, javnost u Srbiji će uskoro biti detaljno obaveštena o svemu što je ovo tužilaštvo do sada prikupilo u ovoj istrazi.


- Priznanje Juriševića o dešavanjima u nekim bolnicama na severu Albanije je jako zanimljivo za našu istragu, posebno što smo i sami došli do sličnih saznanja. Međutim, od kada smo specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju dostavili rezultate naše istrage, otkrili smo još neke, krajnje šokantne detalje koje ćemo uskoro obelodaniti - navodi Vekarić.

 

Euleksova istraga


Tužilaštvo je zadovoljno činjenicom što je Euleks započeo istragu o logorima OVK u Albaniji.


- Neka Eueleks procesuira dešavanja u tim logorima za obuku OVK na severu Albanije, ali jako je bitno istaći da su ti osumnjičeni odgovorni i za druga krivična dela, a posebno organizovan kriminal u koji spada i nelegalna trgovina organima - kaže Vekarić.

 

Đ. Barović - Vesti


Na promociji knjige u utorak govorili su i penzionisani australijski general Džim Molan i profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Melburna Tim Mekormak. Među zainteresovanom publikom u Nacionalnoj biblioteci, bili su i predstavnici srpske zajednice Viktorije, a u manjem broju i članovi albanske zajednice.

Izbegavao nezgodna pitanja
 

Autor knjige, za razliku od ranijih intervjua u australijskoj štampi, na prezentaciji u Melburnu pokušao je da izbegne detalje o njegovoj umešanosti u oružani konflikt, kada je o rame okačio "kalašnjikov". Većinu izlaganja, posvetio je teškim humanitarnim uslovima u kojima je lečio izbeglice.
 

Brojna pitanja za Juriševića: Janko Nikolić u ime srpske zajednice

- Odluku da se uključim doneo sam posle gledanja vesti sa suprugom i prijateljima, kako hiljade kosovskih izbeglica prelaze granicu Kosova i Albanije.

 

Posle sedam godina balkanskog konflikta, ljudima je više bilo muka od svega, posebno što je zapad posmatrao zločine koji su se tamo dešavali, prvo u Hrvatskoj, Bosni pa i na Kosovu - rekao je autor.


- U Hlešanu sam se priključio kampu OVK, u koji su dolazili mladi Albanci iz Kanade, Amerike, Švajcarske. Većina njih nije prošla kroz vojnu obuku. Da su srpske vojne jedinice želele da pređu granicu, trebalo bi im manje od 36 sati da poraze OVK. Oni su to znali, a znali su i Albanci. Noću smo prelazili kosovsku granicu i odlazili po ranjene civile i vojnike. Bili smo lake mete i izloženi napadima - ispričao je Jurišević.


Nakon nekoliko neugodnih pitanja, organizator više nije dozvoljavao javljanje predstavnicima srpske zajednice, uz opravdanje da autor mora da potpisuje primerke svoje knjige.

 

Pucao na Srbe

 

Ana Vujanić

Ana Vujanić iz srpske zajednice je autora pitala kako se oseća jer je radio za terorističku organizaciju kao što je OVK.


- Zbog svog slovenačkog porekla trebalo bi da budem na strani Srba. Australijanac sam koji veruje u poštovanje ljudskih prava.

 

U ovom konkretnom konfliktu, žrtve koje sam video bile su kosovski Albanci. Znam da je bilo žrtava i zločina protiv kosovskih Srba, i pre i posle kosovskog konflikta. Međutim, kada sam bio tamo 1999. godine, žrtve su podržavale sve međunarodne humanitarne organizacije koje su bile na granici i NATO. Viđao sam kosovske izbeglice kako beže preko granice. Da bih pomogao njima, morao sam da prelazim srpske granice, nosim oružje i sukobim sa ljudima koji su bili tamo - bio je izričit Jurišević.


"Ne mogu da kažem da su OVK teroristi"


- Znam da postupci OVK nisu bili bezgrešni. Zvali su ih terorističkom organizacijom, ali to nije na meni da kažem. Bio sam tamo da bih u pozadini pružao pomoć žrtvama - rekao je Jurišević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online