Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 07.06.2016.
22:04
Vestionline A

"Putin navija da Britanija napusti EU"

"Proteklih nedelja su mnogi svetski lideri izneli svoje poglede na britanski referendum o članstvu u EU i mnogi su podržali ostanak Britanije u 28-članom bloku, ali Kremlj na tu temu ne kaže apsolutno ništa, što ne sprečava da Rusija ipak bude uvučena u debatu o Bregzitu", navodi u utorak Bi-Bi-Si.

Reuters
Da li bi se Putin obradovao izlasku Britanaca iz EU?

Ruski eksperti kažu da bi Putinu odgovarao izlazak Britanije iz EU, zato što bi to značilo slabiju Uniju, a jaču Rusiju.

Britanski premijer Dejvid Kameron nedavno je rekao da bi Putin "mogao da bude srećan" ukoliko se Britanija povuče iz EU, dok je ministar spoljnih poslova Britanije Filip Hemond bio čak još direktniji, rekavši da je "Rusija jedina zemlja koja bi želela da Britanija napusti Uniju".

Bi-Bi-Si primećuje da zbog takvih tvrdnji ruski zvaničnici "prevrću očima", pa je u tom stilu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je "Rusija drugima uvek za sve kriva, i to ne samo u Britaniji, već i u celom svetu".

"Pratimo, na primer, predsedničku kampanju u SAD i vidimo da nas i tamo pominju. To nas ne iznenađuje, ali Rusija nema apsolutno ništa sa Bregzitom. Mi ne učestvujemo u tom procesu i to nas ne interesuje", rekla je Zaharova za Bi-Bi-Si.

U analizi britanskog servisa se, međutim, ocenjuje da je diskutabilna tvrdnja da Ruse "to ne zanima" i s tim u vezi navodi ocenu profesora Sergeja Medvedeva iz moskovske Visoke škole ekonomije, koji smatra da je proračun Kremlja jednostavan. Po njemu, Bregzit znači slabiju EU, a slabija EU znači snažniju Rusiju.

U okviru ove geopolitičke "igre", Moskva neguje bilateralne odnose sa onim državama članicama EU koje vidi kao "prijateljski nastrojene" prema Moskvi, kao što su Grčka, Austrija, Mađarska i Slovačka, a jedan od njenih ciljeva je da slomi jednoglasnost EU u pogledu sankcija protiv Rusije, smatraju u ovom britanskom servisu.

Bi-Bi-Si ocenjuje da, čak i ako Bregzit oslabi EU, Moskva zna da i dalje mora da održava odnose sa Briselom. Ali, mnogi smatraju da bi za Rusiju bilo lakše da ima posla sa pojedinačnim zemljama, pogotovu sa velikim članicama EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2016. 10:21
Opet propaganda BBC-a. Putinu više odgovara da Britanija ostane u EU jer tada USA neće moći da potpuno porobi i kolonizuje zemlje kontinentalne EU. Inače, Putina baš briga za EU. Zatvoriće im granicu za njihove proizvode, neće im dati poslove i na miru će razvijati svoju zemlju. To je najveća noćna mora USA i EU.
Sreda 08.06.2016. 07:21
Sta ocekivati od "primerka" tipicno Rusiji !? Parazita , truta , neradnika , spijuna , pijandure , lopova , zemljokradice ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online