Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.05.2016.
15:11
Vestionline, Sputnjik A

Novi ruski helikopter leti do 8.600 metara!

Ruski višenamenski helikopter Mi-38, koji može da dostigne visinu od 8.600 metara, našao se na programu za nabavku odbrambene tehnike. U intervjuu za televiziju "Zvezda" direktor programa Aleksandar Ahromejev otkrio je nove borbene modifikacije helikoptera i ukazao na potencijal koji ima na domaćem i svetskom tržištu.

en.wikipedia.org
Nova "zver" na ruskom nebu

Upitan da li je Mi-38 potpuno nove konstrukcije ili je samo modernizovana verzija postojećeg helikoptera, Ahromejev je odgovorio da je to suštinski novi helikopter, čiji su mnogi delovi izrađeni iznova, uključujući motor, trup i novi rotor od kompozitnih materijala.

Govoreći o mestu koje bi novi helikopter mogao da zauzme i njegovim potencijalnim kupcima, on je rekao da će se Mi-38 upotrebljavati u raznim oblastima - od transporta putnika i kargo-letova (preko pet tona) do spasilačkih misija.

Ahromejev je dodao da je Mi-38 napravljen kao transportni helikopter, a ne za borbena dejstva. - Može da se koristi za vuču tereta i podršku tokom borbenih dejstava, da se priključi spasilačkim misijama i da služi kao leteća bolnica. U slučaju potrebe mogao bi i da prenosi oružje - objasnio je Ahromejev.

Najviši ruski zvaničnici trenutno koriste helikopter Mi-8 opremljen, između ostalog, i protivraketnim sistemom i naprednom elektronikom. Na pitanje da li bi takva oprema mogla da bude ugrađena u sadašnji dizajn Mi-38, Ahromejev je odgovorio da je Mi-38 jednako dobar kao Mi-8, tako da dodavanje slične opreme, pa čak i naoružanja, ne bi bio problem.

Novi helikopter takođe će moći da se koristi na planinama. - Pre dve godine Mi-38 je oborio rekord doletevši do visine od 8.600 metara, što je skoro jednako visini Mont Everesta (8.848 metara) - izjavio je Ahromejev.

Na pitanje da li će Mi-38 biti izgrađen isključivo od ruskih delova, uključujući i motor, Ahromejev je izjavio da su motori TV-7-11V stopostotno ruski, baš kao i sistem pumpi i unutrašnja elektronika. - Iako su neki elektronski elementi na Mi-38 strane proizvodnje, radimo na tome da ih zamenimo našima, a posebno one koji više ne mogu da se kupe u inostranstvu zbog sankcija - izjavio je Ahromejev.

Serijska proizvodnja helikoptera Mi-38 već je počela u Kazanju i novi helikopter trenutno prolazi kroz drugu fazu sertifikacije da bi zadovoljio najstrože zahteve potencijalnih kupaca u Rusiji i svetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online