Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 27.05.2016.
20:51
S. J - Vesti A

Grupa 7: Preti globalna ekonomska kriza!

Lideri Grupe 7 su na samitu u Japanu najviše pažnje posvetili globalnoj ekonomiji i njenom oporavku, ali su istovremeno ostavili otvorena vrata državama da izaberu sopstveni put zbog nesloge oko načina podsticanja privrednog rasta.

Reuters
Vrhuška: Učesnici se bavili našom planetom

"Globalni rast je hitan prioritet. Uzimajući u obzir specifične okolnosti u svakoj od država, obavezujemo se na jačanje naše ekonomske politike na kooperativan način i na primenu boljeg i uravnoteženijeg političkog miksa s ciljem brzog dostizanja snažnog, održivog i uravnoteženog obrasca za rast", navodi se u zvaničnom zajedničkom saopštenju objavljenom po završetku zasedanja G7.

- Slaba potražnja i nerešeni strukturni problemi su ključni faktori koji ugrožavaju aktuelni i potencijalni rast. Povećali smo otpornost naših ekonomija kako bismo izbegli pad u novu krizu - dodaje se u saopštenju.

"Bregzit"

Lideri su, takođe, upozorili da su globalne performanse suočene sa neželjenim poteškoćama, u vidu potencijalnog "Bregzita".

- Glasanje za izlazak Velike Britanije iz EU ozbiljno bi ugrozilo globalni rast - zaključili su lideri.
Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da je globalna ekonomija, po mišljenju svih lidera G7, suočena sa rizikom od krize.

"Rizik koji najviše zabrinjava predstavlja usporavanje globalne ekonomije, zbog posustajanja tržišta u razvoju. Postoji rizik od pada svetske privrede u krizu ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere kao odgovor na te izazove", poručio je Abe.

U fokusu dvodnevnog sastanka u Ise-Šimi, pored svetskih ekonomskih izazova i referenduma na Ostrvu, bila su i politička pitanja: terorizam, lokalni sukobi i masovni priliv migranata kao šok "neekonomskog porekla".

Prećutana Kina

Učesnici skupa su izrazili i zabrinutost zbog situacije na Istočnom i Južnom kineskom moru, gde su sporovi oko teritorijalnih prava doveli do pojačanih napetosti u regionu. Iako se u dokumentu ne pominje Kina, niti njeno širenje u teritorijalno spornim vodama, poziva se na poštovanje slobode plovidbe i mirno rešavanje konflikata, pravnim putem.

Lideri su zatražili od Severne Koreje da u potpunosti poštuje rezolucije Saveta bezbednosti UN i obustavi nuklearne testove, lansiranja raketa i ostale "provokativne akcije".

Grupa je osudila "nelegalnu aneksiju" Krima i zapretila "dodatnim kaznenim merama" protiv Moskve, uz napomenu da sankcije mogu biti ukinute ukoliko Rusija sprovede prethodne sporazume i poštuje suverenitet Ukrajine.

Ostrvo im bolna tačka

Predstavnici sedam industrijskih svetskih sila su, u završnoj deklaraciji na 32 strane, ukazali da bi izlazak Britanije iz 28-članog bloka negativno uticao na kretanje rasta globalne trgovine, investicija i zapošljavanja.
 

POVEZANE VESTI

Petak 27.05.2016. 21:03
"Globalna" kriza prijeti samo državama iz G7 jer nema više pljačkaškog plijena. Ostalom dijelu svijeta ne prijeti kriza. Oni se oslobađaju kolonijalne vladavine G7 i samo napreduju. A ovi neka plaču. Za njih je došlo vrijeme za plakanje.
Subota 28.05.2016. 01:03
Grupa je osudila "nelegalnu aneksiju" Krima i zapretila "dodatnim kaznenim merama" protiv Moskve, uz napomenu da sankcije mogu biti ukinute ukoliko Rusija sprovede prethodne sporazume i poštuje suverenitet Ukrajine. Ma.ku vam j.bem dali ste vi postovali suverenitet Srbije??
Subota 28.05.2016. 06:49
Ti si bolestan u glavu pa smo odlučili da te ne diramo. Samo plači kao i ovi tvoji pljačkaši. Nema više pljačke. Tačka. Morate vratiti sve što ste opljačkali i sve štete pošteno platiti. Tačka. Ako nećete milom, hoćete silom. Tačka. "Tirjanstvo je Car zla svakojega! Al' tirjanstvu stati nogom zavrat, dovesti ga POZNANIJU PRAVA, To je ljudska dužnost NAJSVETIJA!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online