Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
00:18 >> 13:36h
Tanjug A

Izraelci pustili srpskog snimatelja

Izrael će odmah deportovati stotine stranih aktivista uhvaćenih u ponedeljak na šest brodova koji su nosili humanitarnu pomoć pojasu Gaze u akciji izraelske mornarice, odlučio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Među njima se nalazi i srpski novinar Srđan Stojiljković, koji je bio na jednom od šest napadnutih brodova,

Srđan Stojiljković (desno)

Stojiljković bi već večeras mogao da otputuje redovnim avionom iz Tel Aviva za Beograd.

Ambasada Srbje u Tel Avivu zatražila je da Stojiljković bude odmah pušten, pošto se radi o novinaru, a ne aktivisti, i to uredno akreditovanom, rečeno je Tanjugu u dobro obaveštenim izvorima.

Srpskog kamermana je, dok je bio u pritvoru, posetio otpravnik poslova ambasade Srbije Milutin Stanojević.

Stojiljković je bio u zatvoru Ela kraj Berševe, u pustinji Negev, jednom od najbolje čuvanih u Izraelu, gde je ranije bilo već 60 ljudi pritvorenih posle napada izraelskih komandosa na humanitarni konvoj. Suočeni su rastućim kritukama jučerašnjeg smrtonosnog upada na konvoj brodova, izraelski zvaničnici su rekli da će 682 aktivista biti pušteno, uključujući i 24 kojima je Izrael ranije pretio da će ih optužiti za napade na svoje vojnike.


Izrael je objavio tačan broj aktivista iz ukupno 36 zemalja, među kojima su zapravo dve osobe iz Srbije, s tim sto je naznačeno da je jedna od njih s Kosmeta.


"Dogovoreno je da se pritvoreni odmah deportuju", rekao je Netanijahuov portparol Nir Hefec u pismenoj izjavi datoj novinarima.

Netanijahu je odluku doneo nakon konsultacija sa svojim najvažnijim ministrima.


Aktivisti iz Evrope, Severne Amerike, Azije i Severne Afrike su bili na brodovima koji su se po naredbi izraelske vojske pristali u luci Ašdod na jugu zemlje, nakon što je u upadu komandosa na najveći brod u kovnoju pod turskom zastavom ubijeno devetoro ljudi.


Sto dvadeset od bezmalo 700 putnika je dovezeno večeras na granični prelaz sa Jordanom odakle će biti vraćeni u svoje domovine.


Ministarstvo unutrašnjih poslova je reklo da je za 682 aktivsta data naredba da se deportuju i 45 ih je otišlo ranije danas, a ostali su bili pritvoreni ili u bolnicama zbog povreda.


Izrael je objavio tačan broj aktivista iz ukupno 36 zemalja, među kojima su zapravo dve osobe iz Srbije, s tim sto je naznačeno da je jedna od njih s Kosmeta.


Iz Turske je bilo najviše aktivsta 380, iz BIH jedna, a Makedonije troje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online