Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.05.2016.
09:58
Vestionline A

Ugo Čavez - čovek koji je uništio najbogatiju zemlju Latinske Amerike

Venecuela nikada nije bila ekonomski uzor drugim državama, međutim, kada je Ugo Čavez preuzeo dužnost predsednika 1999., bogatstvo od nafte je nestalo brzo, piše u svojoj analizi Blumberg.

wikipedia.org
Venecuela

Inflacija je postala stalni problem, a 1996. dostigla je čak 100%. Ekonomija nije puno rasla, a gotovo polovina stanovništva je živela ispod granice siromaštva. Jedan politolog je čak izjavio da se zemlja raspada, 

Ipak, pre njega, Venecuela je zahvaljujući nafti bila jedna od bogatijih država u Latinskoj Americi, a i finansije vlade su bile u podnošljivo dobrom stanju. 

Takva je otprilike bila situacija za Čaveza u prvih 6 ili 7 godina na vlasti. Davao je gomilu novca siromašnima i učinio mnogo stvari koje su izluđivale sindikate i poslovne lidere matice. Čak ga je 2002. godine šef trgovinske komore zamenio kao predsednika, no ovaj pokušaj je propao nakon svega dva dana. U 2005. godini stanovništvo je imalo najveći bruto doprinos po glavi u Latinskoj Americi i bez problema su plaćali svoje račune. Čavezove pristalice su čak uspevale da pronađu neke pokazatelje da siromaštvo i pothranjenost opadaju. 

Danas, posle njega, ekonomija Venecuele nalazi se u katastrofalnom stanju. Vlada je već u decembru prestala da objavljuje redovnu ekonomsku statistike, ali je jedan zvaničnik izjavio za Blumberg da je godišnja stopa inflacije dostigla neverovatnih 150%. Nestašica hrane je postala ogroman problem, bankrot se čini neizbežnim, a ni potpuni ekonomski kolaps nije nemoguć. 

Tokom svojih poslednjih godina, Čavez, koji je umro od raka u 2013. godine, je zajedno sa svojim novoizabranim naslednikom Nicolasom Madurom, živeo u rasipništvu. 

2005. godine, Čaves je svoj pristup vođenju države nazvao "Socijalizam 21. veka". Ali, za ostatak sveta to je više ličilo "petrolizam" - stanje kada je potrošnja novca od nafte glavna svrha i cilj vlade, pa čak i onda kada novac polako nestaje.

Ovaj pristup rezultirao je nemogućom situacijom u zemlji. Da bi mogli da plate svoje račune, vlada je pozajmila 45 milijardi dolara od Kine. 

Čavez više nije tu, ali je očigledno da je ovo njegova kriza. Preuzeo je zemlju koja se nekako držala i pretvorio je u državu koja je na dobrom putu da postane izgubljen slučaj. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.05.2016. 10:17
Oduzeo je Ugo profit USA kolonizatorima i narod je imao. Sada su kolonizatori ponovo u akciji. Uložili su mnogo para i pritisaka da ponovo razbiju Venecuelu pa da se pojave kao SPASIOCI i da ponovo preuzmu resurse Venecuele. Hoće li ponovo Venecuelanci raditi u svojoj zemlji, svoje resurse davati USA za bijednu nadnicu i potpunu nesigurnost, vidjećemo. Na njima je hoće li biti robovi ili slobodni ljudi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online