Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.05.2016.
01:01
B. Božin - Vesti A

Komičar koji je podelio Nemce

Zbog satirične pesmice tužio ga je turski predsednik Erdogan, a pokrenute su i brojne privatne parnice. Kancelarka Merkel se zbog njega izvinila Turskoj i najavila hitne izmene zakona o "zaštiti integriteta stranih državnika". Jedni smatraju da je to što je komičar Jan Bemerman uradio ispod svakog nivoa, drugi da je zaslužio Orden zasluga za narod.

Jan Bemerman

Prva presuda u "slučaju Bemerman" je pala tako što je sud u Hamburgu odlučio da samo šest od ukupno 24 reda pesme ne vređa Erdogana, dok su ostali zabranjeni.

Međudržavne napetosti, podsetimo, izazvao je pesmom "Uvreda" krajem marta ove godine. Sve je počelo tako što je Erdogan napao ekipu emisije Ekstra 3 hamburške televizije NDR zbog muzičkog spota objavljenog 17. marta u kojem ga nazivaju diktatorom. Zbog pesme je nemački ambasador u Turskoj dva puta pozivan na brifing. Od njega je traženo da se autori kazne, a emisija zabrani.

Dve nedelje kasnije Bemerman se, pre nego što je pročitao svoju pesmu, više puta distancirao od onoga što stoji u njoj i rekao da bi "zapravo tako izgledala pesma zbog koje bi u Nemačkoj neko mogao da bude tužen". U pesmi se kaže da je Erdogan "muškarac koji bije devojke", i da "bi najradije t..... kozu, ugnjetavao manjine, šutirao Kurde i udarao hrišćane dok pri tome gleda dečju pornografiju".

Samo par nedelja kasnije ovaj komičar Jan Bemerman je genijalno raskrinkao jedan od najgledanijih rijalitija na RTL-u "Traži se snaja" kao bezdušnu nameštaljku koja služi za ismevanje socijalno i mentalno slabih, zbog čega je TV gigant bio primoran da smeni celu ekipu da bi umirio javnost.

Podmetnuti kandidati Rene i Robin

Njegov spot "Be Deutsch" ("Budi Nemac"), u kojem ismeva zabrinutost desnih partija zbog izbeglica, na Jutjubu je za nedelju dana imao 3,5 miliona pregleda. I sve to se desilo za poslednjih 45 dana.

Povukao se iz javnosti, jedno vreme ga je zbog pretnji čuvala i policija, ali vratio se u velikom stilu kada je objavljeno da je ekipa "Neo magazin rojala" uspela da ubaci lažne kandidate u emisiju "Traži se snaja".

Ova dokumentarna sapunica se prikazuje još od 2007, a vodi je Vera Int-Ven koja spaja potencijalne parove, mahom sa margina društva, među kojima je većina očito ometena u razvoju. Bemerman je uspeo da podmetne Robina, 21-godišnjeg ljubitelja vozova i strastvenog sakupljača figurica kornjača, u stvarnom životu glumca Simona Štajnhorsta, i njegovog oca, 38-godišnjeg Renea, zapravo glumca Andreasa Šnajdersa.

Tajna Varufakisovog srednjeg prsta

Da bi sve izgledalo verodostojno, iznajmljen je stan u Duizburgu i opremljen nameštajem koji odgovara primaocima Harc 4 socijalne pomoći, ali i skrivenim kamerama. Ispostavilo se da kandidati za 10-30 dana snimanja dobijaju 150 evra - i to u emisiji gde minut reklame košta 90.000 evra! Kandidati moraju da potpišu da nisu duševno ometeni - a šta ako jesu, pita se ironično Bemerman.

Iako "otac Rene" priznaje kako pije najmanje osam pivskih flaša dnevno, saradnica produkcijske firme u potpisani formular glatko unosi "ne pije alkohol". "Mladoženji i njegovom ocu" je sve vreme diktirano šta da kažu pred kamerama.

- Napravili ste Robina i Renea još glupljim nego što smo ih mi kreirali. Prikazali ste ih kao poslednje budale i podigli, tako reći, idiotizam za još jedan nivo više - rekao je Bemerman.
Reakcije su bile burne i još traju. Bemerman je na kraju svog priloga poručio:

- Biće još iznenađenja, ko zna gde smo sve još ubacili svoje ljude.

Konfuzija oko srednjeg prsta

Ovaj 35-godišnji satiričar, TV voditelj i novinar u Nemačkoj je postao poznat kada je 2005. na radiju 1Live u vlasništvu ARD-a vodio emisiju Lukasov dnevnik, u kojoj je pravio parodiju na ponašanje fudbalskog reprezentativca Lukasa Podolskog. Pravi proboj ovaj komičar je doživeo u martu prošle godine poznatom aferom Varufakis. Video snimak na kome tadašnji grčki ministar finansija Janis Varufakis pokazuje Nemačkoj srednji prst izazvao je ogorčenje u zemlji koja samo što je dala milijarde evra bespovratne pomoći. Iako je Varufakis tvrdio da je snimak montiran - niko mu nije poverovao. Par dana kasnije su Bemerman i njegov tim sa ZDF-a u najavi za sledeću epizodu satirične emisije Neo magazin rojal prikazali kako su video-eksperti srednji prst jednog glumca umiksovali u snimak sa Varufakisom. Za svoj prilog Bemerman je nagrađen renomiranom nagradom za TV novinarstvo Grime prajz.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online