Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.05.2016.
03:00
Vesti A

Crkva u minusu 120.000 franaka!

Crkvena opština Cirih ipak se oglasila zvaničnim saopštenjem povodom teksta pod naslovom "Srpska crkva u Švajcarskoj utajila porez" koji se "slučajno", u jednom beogradskom dnevniku, pojavio samo par dana pred početak Arhijerejskog sabora SPC u beogradskoj Patrijaršiji.

Tanjug
Srpska pravoslavna crkva na udaru (Foto: Ilustracija)

Kako su "Vesti" već objavile u izdanju od prošle subote, penzionisani sveštenik ciriške parohije "Sveta Trojica" Draško Todorović izneo je u tom tekstu teške optužbe na račun prvih ljudi odnedavno ujedinjene Crkvene opštine u Cirihu, kao i nadležnog vladike austrijsko-švajcarskog Andreja. U saopštenju koje demantuje te navode, piše između ostalog sledeće:

Širenje neistina

- Ne radi se, dakle, ni o kakvim finansijskim nepravilnostima, nego o širenju neistina i dezinformacija na štetu prvenstveno naše svete crkve, episkopa Andreja, našeg sveštenstva i vernog naroda - kaže se u saopštenju pravoslavne crkvene opštine Cirih.

"Srpska pravoslavna crkva u Švajcarskoj nikada nije bila državno priznata (nije imala status crkve), nego je od svog osnivanja 1969. godine pa do danas imala status udruženja građana (Verein), što se može videti iz Statuta naše crkvene opštine iz 1969. godine. Današnje statute koje koriste sve crkvene opštine u Švajcarskoj napravila je SPC u Švajcarskoj, u saradnji sa Saveznom vladom Švajcarske i predstavnicima državnih crkava (Landeskirchen).

Na osnivačkoj skupštini Srpske pravoslavne crkvene opštine Cirih, 26. februara 2016. godine, (ujedinjenje su dve crkvene opštine u jednu krovnu organizaciju, o čemu su i "Vesti" opširno izvestile) protinica Helena Todorović, supruga penzionisanog protojereja Draška Todorovića, izjavila je nakon pregleda predloženog Statuta, pred prisutnima na skupštini, da se radi o statutima koje je tada uradila Savezna vlada. Ova izjava zabeležena je u zapisniku Crkvene opštine "Sveta Trojica" sa pomenute Skupštine.

Crkvena opština "Sveta Trojica" je 2001-2002. godine pokušala da dobije državno priznanje u kantonu Cirih, ali je na referendumu ovaj zahtev odbijen. Sve pravoslavne crkve u Švajcarskoj pokrenule su postupak za državno priznanje koji je u toku. U Švajcarskoj su sve pravoslavne crkve organizovane kao udruženja građana (Verein). Budući da naša crkva ima status religiozne zajednice u Švajcarskoj, ona je na osnovu Zakona o porezu, član 171a, oslobođena plaćanja poreza.

Vladika Andrej nije niti smenio niti postavio bilo koga u Švajcarskoj, budući da takva ovlašćenja i nema. Za to su zaduženi isključivo upravni odbori naših crkvenih opština u Švajcarskoj. S tim u vezi, Milutin Šćepanović, bivši predsednik Crkvene opštine "Sveta Trojica", lično je doneo odluku i pismeno podneo ostavku. Na vanrednoj godišnjoj skupštini 8. septembra 2015. ova odluka je prihvaćena.

Ne postoji nikakva "grupa poslušnika" koja zloupotrebljava pečat naše Crkvene opštine, sa ciljem da uzme bankovne račune. Postoji legalno, na Skupštini kao vrhovnom organu jednog udruženja građana, izabrana Uprava, koja je na legalan način preuzela sve bankovne račune na kojima je 8. septembra 2015. godine bilo 18.554,75 švajcarskih franaka. Pored tih pomenutih sredstava, nasledili smo dug Crkvene opštine koji iznosi više od 120.000 švajcarskih franaka.

Potrebno je napomenuti da je sav novac koji je naš narod više decenija davao Crkvenoj opštini, prebacivan na račun Legata, koji je osnovala nekadašnja Uprava, uz saglasnost ili bez saglasnosti tadašnje Skupštine. Volšebno ili ne, u upravi Legata danas nema niti jednog člana Crkvene opštine, ali su zato njeni članovi upravo sveštenik Todorović i njegova supruga, koji svojim potpisima upravljaju tim istim milionima koje pominju - piše u saopštenju Pravoslavne crkvene opštine Cirih.

Puni hramovi

- Narod se uverio u rad naših crkvenih opština, što potvrđuju puni hramovi na nedeljnim i prazničnim bogosluženjima - kaže se između ostalog u ovom saopštenju dostavljenom "Vestima" iz kancelarije Srpske pravoslavne crkvene opštine Cirih.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online