Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.05.2016.
00:10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Prvo istina pa obnova hrama

Ivica Dačić, još uvek aktuelni ministar spoljnih poslova, obećao je da će Vlada Srbije pomoći obnovu izgorele crkve Svetog Save na Menhetnu kao i da će tražiti od grada Njujorka da pomogne.

Tanjug
Što pre u normalu: Ivica Dačić obišao crkvu Svetog Save na Menhetnu

- Mi ćemo dati svu podršku da već za godinu ili dve opet postoji srpska crkva i da, na taj način, nastavimo dugogodišnju tradiciju - naglasio je Dačić.

On je nakon posete zgarištu hrama istakao da se još vodi istraga o uzroku požara i poručio da će srpska zajednica insistirati na ustanovljenju potpune istine o tome šta se dogodilo.

- Pored novca, koji će se verovatno dobiti do osiguravajućih kuća, mi ćemo putem diplomatskih kanala insistirati i tražiti od grada Njujorka da pomogne u rekonstrukciji, odnosno izgradnji nove crkve, pošto ova zgrada spada u kulturno dobro, staro više od jednog veka - rekao je Dačić.

Džon Goti junior, naslednik američkog mafijaškog klana Gombino, poručio je srpskom patrijarhu Irineju da je i on spreman da pomogne, pre svega da se otkrije uzrok požara u kojem je bogomolja potpuno izgorela, na Uskrs 1. maja.

- Spreman sam da se angažujem i organizujem svoje ljude da se rasvetle sve okolnosti pod kojima je crkva izgorela. U medijima sam video da srpski patrijarh Irinej traži da FBI istraži uzrok požara. Ako se to ne desi, svoje ljude ću rado staviti na raspolaganje srpskoj crkvi, da pomognemo da se dođe do potpune istine o uzroku požara. Pošto sam imao velike novčane gubitke zbog pet federalnih suđenja za samo tri godine, sada nisam u mogućnosti da doniram znatnija sredstva za obnovu crkve, što bih rado učinio. Ipak, pomoći ću koliko budem mogao. Srbi su dobar narod, lično sam blizak sa nekima od njih iz Bronksa, a moj otac je veoma poštovao, sada pokojnog, srpskog emigranta Boška Radonjića. Njega sam upoznao još u detinjstvu. Takođe, moja porodica je veliki poštovalac Vlade Divca - izjavio je Goti za begradske medije.
 

Pomažu katolici i protestanti

Starešina crkve Svetog Save Đokan Majstorović istakao je da su nakon požara dobili puno podrške od "svih ljudi dobre volje", kao i od drugih hrišćanskih crkvi, najviše Protestantske i Rimokatoličke crkve, koje su ponudile svoje prostore za obavljanje nedeljnih službi.
- Ovo nas je okupilo i ohrabrilo. Srpska zajednica se probudila i podigla veoma odgovorno i ozbiljno kako bi sačuvala svoju crkvu - rekao je Majstorović. On je dodao da očekuje i od grada i države Njujork da pomognu jer je, kako je kazao, reč o "ogromnom projektu".

Uzajamna podrška

Predsednik crkvenog izvršnog odbora Nenad Milinković kaže da parohijani daju jedni drugima "snagu i kontinuitet da će izdržati". On je dodao da je ubeđen da će srpska zajednica istrajati i da će crkva biti obnovljena.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2016. 09:15
Kako da pomognes?Da opet zabijes Noz u ledja kao dosad kad si izdao srpske nacionalne interese??!Mars djubre sto dalje od svetinja!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online