Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.06.2010.
08:39
Deutche Welle A

Jugosloveni glavni austrijski kriminalci

Dve trećine krađa automobila i provala u kuće i stanove u Beču izvrše stranci. Austrijska policija navodi da među njima prednjače "bivši Jugosloveni“, a njihovo polje delovanja su najčešće privatne kuće.

"Soko Ost" u patroli

Broj provala u kuće i stanove se u prvoj polovini prošle godine povećao za 40 odsto, a broj ukradenih automobila porastao je za čak 70 procenata, pokazuju podaci austrijskih vlasti. Iako tek svako sedmo krivično delo bude razjašnjeno, a počinioci pronađeni i kažnjeni, već sada je jasno da su u dve trećine tih krivičnih dela počinioci stranci, kaže Mihael Takač, portparol specijalne bečke policijske jedinice "Soko Ost“ (Sonderkommando Ost).

"O tome ko su počinioci često možemo samo da nagađamo, ali je sa druge strane činjenica da u Beču intenzivno deluju grupe iz bivšeg istočnog bloka. Najviše njih posećuje nas, da tako kažem, sa područja bivše Jugoslavije, a njihovo polje delovanja najčešće su privatne kuće“, kaže Takač.

Jedinica "Soko Ost“ deluje već duže od godinu dana, sastoji se od 200 specijalnih policajaca i čini sve kako bi se Bečlije, prema rečima zvaničnika, posle prijema pojedinih istočnoevropskih zemalja u EU i otvaranja evropskih granica za neke od zemalja naslednica Jugoslavije, ponovo osećale sigurno. Njeni pripadnici patroliraju na graničnim prelazima, na autoputevima koji sa istoka Evrope vode u unutrašnjost Austrije, ali su i policijske patrole na ulicama Beča sve prisutnije i učestalije.

"Do sada je uhapšeno preko 100 osoba, među njima i nekoliko članova jedne gruzijske bande“, kaže Mihael Takač i dodaje da je Beč u "nezgodnoj poziciji“. "Sa jedne strane je bogata zapadna Evropa, sa druge strane je bivši istočni blok, Beč je tačno na granici i tako direktno na udaru tih bandi“, kaže Takač.

U zaštitu od tih "istočnjačkih bandi“ uložena su velika sredstva, no u bečkoj policiji nisu svi mišljenja da je "Soko Ost“ pravo rešenje za taj problem. Hervig Hajdinger je bivši šef kriminalističkog odeljenja pri bečkoj policiji i tvrdi da je "Soko Ost“ samo "bacanje prašine u oči“ stanovnika Beča.

Strategiju austrijskog MUP-a kritikovala je i opozicija koja smatra da medijska manipulacija navodnim "istočnjačkim bandama“ vodi samo u diskriminaciju celih društvenih grupa, kažu bečki Zeleni, dodajući da je "Soko Ost“ samo nešto skuplja populistička metoda prikupljanja predizbornih poena.

Ministarka unutrašnjih poslova Marija Fekter tvrdi, sa druge strane, da je "Soko Ost“ više nego opravdana reakcija na, kako kaže, novonastalo stanje u zemlji. "Čak 156 počinilaca je uhvaćeno na delu, za mene je to veliki uspeh. Osim toga, ako je činjenica da su dve trećine počinilaca stranci, onda nam jednostavno ne preostaje ništa drugo nego da se njima pozabavimo“, kaže Fekter.

Utorak 01.06.2010. 12:43
Sad koristi ta ista drzava koja je pomagala u razbijanju SFRJ rec Jugosloven samo da prekriju pravu istinu. Najvise kriminalaca na teritoriji Austrije cine Albanci iz juzne Srpske pokrajine KiM. Ali u medijama sirom zemlje i na zapadu se koristi rec Jugosloven, u pitanju je medijska propaganda. Posto mnogi na zapadu tumace rec Jugosloven kao Srbin, sto nije tacno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online