Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.05.2016.
22:10
Vestionline A

Gorak ukus "Erdogana" u Nemačkoj

Vlasnici restorana "Urban burgers" u Kelnu, u kojoj se služio burger nazvan u čast turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, morali su da stave ključ u bravu.

Pixabay.com
Turcima se ne sviđa što je Erdogan završio na meniju jednog restorana u Nemačkoj

Prvi put se jelo pojavilo u jelovniku krajem aprila i u početku je bilo popularno. Međutim, kada se na društvenim mrežama na adresu restorana stigle pretnje i kritike, vlasnici su odlučili da privremeno zatvore restoran zbog straha za bezbednost zaposlenih, prenosi Sputnjik.

U intervjuu za Raša tudej (RT), direktor restorana je izjavio da je uz pomoć neobičnog imena uprava restorana pokušala da kombinuje politiku i hranu, i da će restoran nastaviti da se bori za ljudska prava i ukusnu hranu.

Jelo se pojavilo na meniju u aprilu ove godine, ali su pristalice Erdogana odmah skrenule pažnju na njega. Oni su vređali osoblje i pretili da će zajedno "posetiti" restoran. Planirano je da se restoran ponovo uskoro otvori i da se povećavaju mere bezbednosti.

- Naš plan je da se kombinuju politika i hrana. Mi se borimo za ljudska prava u Nemačkoj i inostranstvu. Nekima se to ne sviđa i zato smo morali da pojačamo mere bezbednosti. Planiramo i dalje da se borimo za ljudska prava i ukusnu hranu - izjavio je za RT direktor "Urban burgersa" Jerg Timan.

Posle žalbe Erdogana, kancelarka Nemačke Angela Merkel dala je saglasnost za krivično gonjenje satiričara Jana Bemermana, autora pesme koja vređa turskog predsednika. U međuvremenu, restoran planira da pusti u prodaju kolač nazvan u čast Bemermana.

RT se raspitivao kod Nemaca šta misle o mešanju hrane sa politikom i ljudskim pravima.

- Žao mi je što su morali da se zatvore zbog burgera "Erdogan". Ja volim burgere sa kozjim sirom - rekao je jedan od stanovnika Kelna.

- Čini mi se da je sjajno da ljudi imaju dovoljno hrabrosti da reaguju na ono što se dešava u Turskoj i usude se da izazovu stavove te zemlje - rekla je jedna sagovornica.

Nju su podržali drugi sagovornici RT.

- Nije mi jasno zašto nekim ljudima prete u Turskoj. Tamo bi trebalo da postoji politička sloboda i sloboda govora. U Nemačkoj su to naša osnovna prava.

- Veoma mi je žao što oni koji otvoreno izražavaju svoje stavove, u ovom slučaju pomoću burgera, moraju da zatvore svoj posao zbog pretnji - zaključio je stanovnik Nemačke.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.05.2016. 00:53
Sigurno je napravljen od svinjskog mesa pa se turcima ne svidja.
Četvrtak 12.05.2016. 00:55
Ovo je vest eee, samo za fekalije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online