Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.05.2016.
08:15
Lj. Ivanović - Vesti A

Požar još pustoši Albertu

Divovski plamenovi van svake kontrole dvostruko su veći blizu Fort Makmarija u Kanadi, gde, sa završetkom operacija evakuacije, zabrinutost raste oko naftne aktivnosti i njenih ekonomskih posledica.

Tanjug/AP
Spaljen Fort Makmari: Borba sa vatrenom stihijom

Požar koji se udvostručio u subotu i nastavio da se širi zahvatio je više od 200.000 hektara, objavila je agencija za upravljanje vanrednim stanjima Alberte u najnovijem izveštaju.

"Okolnosti povezane s vatrom i dalje su ekstremne", saopštavaju, zbog termometra koji je tokom dana pokazivao gotovo 30 stepeni, vetra jačine 40 kilometara na sat i niskog rastinja suvog zbog dva meseca bez kiše. Više od 1.400 vatrogasaca, 133 helikoptera i 27 kamiona-cisterni borilo se s 43 različita požara u pokrajini. Sedam je totalno izvan kontrole, posebno u naftnom središtu kanadskog zapada Fort Makmariju i oko njega.

Jedina "dobra vest" jeste da vatreni front "nastavlja da se udaljava" od Fort Makmarija i postrojenja za naftnu proizvodnju prema severoistoku, ocenio je Čad Morison, ne predstavljajući pretnju za stanovništvo, ali uzrokujući veliku štetu za eko-sistem.

Hladniji i vlažniji vazduh narednih dana mogao bi doprineti zaustavljanju ili smirivanju vatre. Ali, "trebaju nam obilne kiše, pljusak nije dovoljan", dodao je on.

- Stanje ostaje nepredvidljivo i opasno, a radi se o ogromnom i opasnom požaru izvan kontrole - rekao je ministar javne bezbednosti Ralf Gudejl.

Premijerka Alberte predvidela je da svi stradali opkoljeni vatrom na nekoliko desetina kilometara severno od Fort Makmarija moraju biti evakuisani iz zone što pre. Smeštene u bazama naftnih kompanija gde su se sklonile kad je severna magistrala bila jedini mogući izlaz, većina izbeglih osoba uspela je da krene sigurnom putanjom duž auto-puta 63 kako bi prošla Fort Makmari u konvojima od po 25 automobila.

Čudo da nema žrtava

Zbog požara je prošle nedelje evakuisano 88.000 stanovnika Fort Makmarija, gde je uništeno ili oštećeno oko 1.600 kuća. U požaru niko nije poginuo, što je pravo čudo uzimajući u obzir razmere katastrofe, a nema ni povređenih, ali je u kanadskoj provinciji Alberta proglašeno vanredno stanje.

U vozilima su dospeli do Edmontona, glavnog grada Alberte, udaljenog 400 kilometara. Malo manje od polovine od tih 25.000 stradalih evakuisano je vazdušnim mostom avionima aviokompanija, velikim nosačima oružanih snaga, ali i letelicama lokalnih aviokompanija.

Veliki šumski požar koji već sedam dana hara i prerasta u najgoru prirodnu katastrofu u istoriji Kanade, u subotu se veoma raširio nošen vrućim, suvim vetrovima kroz pokrajinu Albertu, energetsko srce zemlje, prisilivši na evakuaciju radnike koji rade na vađenju naftonosnog peska.

Požar hara već sedam dana i pretvara se u najtežu prirodnu katastrofu u istoriji zemlje. Izgorelo je oko 1.600 kuća, a šteta za osiguranje mogla bi iznositi sedam milijardi američkih dolara.

Naftaši na kolenima

Veliki šumski požar u Alberti prinudio je kanadske naftne kompanije da smanje proizvodnju za milion barela dnevno. Time je zadat nov udarac privredi te zemlje, javlja Rojters. Smanjenje izazvano tim prekidom odgovara otprilike trećini proizvodnje nafte u Alberti, i četvrtini ukupne proizvodnje u Kanadi. To takođe znači gubitak u desetinama miliona dolara prihoda dnevno. Kanadska privreda je već doživela snažan udarac zbog pada cena nafte, koji je glavni izvozni proizvod te zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online