Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.05.2016.
19:11
Vestionline A

Ameri u strahu: Nećemo primetiti nove ruske podmornice!

"Vratili smo se u ona vremena kada moramo uzeti u obzir postojanje protivnika koji je u stanju da nam konkuriše pod vodom. Garantovana nadmoć više ne postoji", izjavio je kapetan Ratne mornarice SAD Oliver Luis.

wikipedia.org
Ruska podmornica klase "Jasen"

Nove ruske podmornice "Jasen" dovode u pitanje nadmoć američke podvodne flote, prenosi CNN.

Nove američke podmornice klase Virdžinija smatraju se za "švajcarski nož" među podmornicama. One mogu da vrše širok spektar zadataka, od sakupljanja obaveštajnih podataka do lansiranja torpeda na kopnene ciljeve. Ali uskoro će se suočiti sa novim izazovom: sa ruskim podmornicama klase "Jasen".

Ruske podmornice su najnečujnije

Među svim podmornicama kojima raspolažu suparnici SAD, podmornice "Jasen" su najnečujnije, istakao je ekspert iz Centra "Vilson" u Vašingtonu Majkl Kofman. "Američka ratna mornarica nije sasvim sigurna da će moći da ih registruje", izjavio je on, prenose mediji.

Američki vojni zvaničnici saopštili su da su ruske podmornice intenzivirale svoju delatnost. Prema njihovim rečima, to je posebno uočljivo u "trouglu" Grenland - Island - Velika Britanija, a to je ključni morski koridor za jačanje snaga SAD u Evropi. Prema rečima komandanta američke podmornice Misuri Frejzera Hadsona, Rusija želi ne toliko da demonstrira neki "politički stav", koliko da stekne "praktično iskustvo".

Podmornice projekta 885 "Jasen" su višenamenske nuklearne podmornice sa krstarećim raketama četvrte generacije. Glavna podmornica projekta "Severodvinsk" nalazi se u sastavu Severne flote. Druga podmornica "Kazanj", treća "Novosibirsk", četvrta "Krasnojarsk" i peta "Arhangeljsk" grade se po unapređenom projektu 885M i spadaju u klasu "Jasen-M".

Evo kako ruski vojni stručnjak Igor Korotčenko opisuje zadatke koji se postavljaju pred nove podmornice:

- Prvo, to je praćenje američkih strateških podvodnih raketnih krstarica tipa "Ohajo". Zatim, to mogu da budu i zadaci u vezi sa vršenjem misije vojnog patroliranja i kontrole akvatorije u područjima gde ruska ratna mornarica ne želi da dozvoli prisustvo stranih podmorničkih snaga. Istovremeno, podmornice iz projekta "Jasen" krstarećim raketama mogu da nanose udare po ciljevima na zemlji, uključujući i situacije tokom lokalnih sukoba u regionima u kojima lociranje stalne grupacije kopnene vojske Rusije nije svrsishodno - rekao je stručnjak, a prenose mediji.

POVEZANE VESTI

Petak 06.05.2016. 19:47
Биће добро све док их не примећују...
Subota 07.05.2016. 04:56
I Vesti online pocele da buncaju !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online