Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 06.05.2016.
17:39
Vestionline A

Da li će Rusija dati Kurilska ostrva Japanu?

Japanski premijer Šinzo Abe u petak je došao u Soči, u posetu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Ruski analitičar Gevorg Mirzajan pita se da li je tema razgovora i popuštanje Rusije u vezi sa dugogodišnjim teritorijalnim sporom koji ova zemlja ima sa Japanom oko Kurilskih ostrva.

Reuters
Da li su bliži sporazumu: Vladimir Putin i Šinzo Abe

Kompromis potrebniji Japanu nego Rusiji

- Na predstojećim pregovorima dve strane će pokušati da naprave iskorak, a možda čak i svojevrsni "skok" u pravcu sklapanja mirovnog sporazuma. Međutim, da bi se to dogodilo, dvojica lidera bi morala da dođu do kompromisa po kurilskom pitanju. Na sreću Rusije, kompromis je trenutno potrebniji Tokiju nego Moskvi - naglašava Mirzajan, a prenose ruski portali.

- Naše rukovodstvo je 2004. godine bilo spremno da pođe putem kompromisa na osnovu šeme iz 1956. godine i Japancima da dva ostrva i potom potpiše sporazum. Dva ostrva od četiri, za nas bi to bio kompromis. Druga strana, međutim, ima drugačiji stav, za njih su dva ostrva samo početak pregovora, u kojima bi se moglo doći do kompromisa, pa, tražiti bar i treće ostrvo. A onda, naravno i četvrto - kaže Vasilij Mihejev iz Centra za azijsko-tihookeanska istraživanja.

- Tvrda pozicija japanske strane dovela je do propuštanja istorijskog trenutka da se nešto povrati. Ako je devedesetih godina prošlog veka i početkom dvehiljaditih, Kremlj bio spreman na kompromis, danas, posle povratka Krima i potrebe za demonstracijom čvrstine u okviru konflikta sa Zapadom, Putin ne može da se razbacuje državnom teritorijom. S druge strane, promenila se i pozicija zvaničnog Tokija, ako su Japanci ranije mogli da odugovlače sa sklapanjem mirovnog sporazuma, sada vreme nije na njihovoj strani - tvrdi Mirzajan.

- Japan generalno ne predstavlja pouzdanog partnera, Šinzo Abe zavisi od Vašingtona, na čije je insistiranje bio prinuđen da uvede antiruske sankcije, zbog čega se kasnije po kuloarima učtivo izvinjavalo. Zato bi Rusija u najboljem slučaju mogla da pristane na nekakvo ekonomsko kultivisanje ostrva uz očuvanje svog suvereniteta - smatra ovaj stručnjak, prenose portali.

Po svemu sudeći, konačnu formulu razradiće Putin i Abe u Sočiju. Međutim, prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova, posle razgovora ne treba očekivati nekakav "ozbiljan napredak" po kurilskom pitanju, prenose agencije.

POVEZANE VESTI

Petak 06.05.2016. 17:57
Tako je to kad nisi gazda u svojoj kuci. Mi imamo problem sto vuckov gazda, koi je i japanski, od nas trazi da poklonimo i priznamo Kosovo kao drzavu. Vucko nema izbora. Ili ce ga maknuti ameri ako ne ispuni obecanje ili narod ako ga ispuni. Crno mu se pise ali sam je na to pristao.
Subota 07.05.2016. 04:52
Kako da "daju" ? Pa Kurilska ostrva su oteta , ona su Japanska !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online