Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.05.2016.
20:24
Vestionline A

Napravili katastrofalnu grešku a krive "ruskog špijuna"

Pravnik Stanislav Š. optužen je zbog navodne saradnje sa ruskom obaveštajnom službom. Ali kako piše list "Vzgljad", na taj način vlasti pokušavaju da skrenu pažnju sa velikog neuspeha projekta uspostavljanja poljske "nezavisnosti" od ruskog gasa uz "pomoć" katarskog tečnog gasa.

Tanjug/AP
Debakl sa pokušajem da se odustane od ruskog gasa

Mediji navode da se radi o Stanislavu Šipovskom, koji je rođen u Ukrajini, u porodici sovjetskog fudbalera Sergeja Šipovskog.

Stanislav je radio u Varšavi, u advokatskoj firmi koja se pre svega bavila lobiranjem. Šipovski je pružio pravne usluge određenim energetskim projektima, između ostalog, kako smatra zvanična Varšava, lobirao je za izgradnju skladišta tečnog gasa u Svinoujšću.

Izgradnja je počela 2011. godine zahvaljujući subvencijama EU u okviru programa „oslobađanja zavisnosti od ruskog gasa“. Prema sporazumu iz 2009. godine, koji su potpisali  "Katargaz“  i  poljska kompanija PGNIG, katarska firma bi trebalo da postane jedinstven dobavljač gasa, iako skladište još nije ni postojalo.

Izgradnja je koštala oko 720 miliona evra. Skladište je bilo otvoreno sa zakašnjenjem, ali ne zbog tehničkih problema. Jednostavno, došlo je do izmene sporazuma između Poljske i Katara. "Izmena“ - to je diplomatski rečeno. U stvari, ugovor je bio skoro poništen.

Varšava je želela da kupuje katarski gas ne po tržišnim cenama, po kojima gas nudi Rusija, nego sa "političkim“ popustom. Sa svoje strane, šeici su računali na normalne tržišne odnose pa ih nije zanimala težnja Poljske da se "oslobodi zavisnosti od Rusije“.

Na kraju su predstavnici katarske firme insistirali na principu "uzmi ili plati“, i sada katarski gas kupuje samo državna kompanija PGNIG po tržišnim cenama i bez popusta. Na taj način ona snosi gubitke, ali ne sme da odustane od kupovine, jer se radi o  ozbiljnom "spoljnopolitičkom“  projektu.

Naravno da pravnik Stanislav Š, kojem sada preti do 10 godina zatvora, nije mogao sve to da uradi samostalno, čak i ako je imao "saveznike“ koji su lobirali za taj projekat u parlamentu.

Izgleda da je propast projekta u Svonoujšću rezultat delovanja poljske Vlade, koja brka politiku, ekonomiju i istoriju.

U ovoj situaciji prilično je besmisleno prebacivati odgovornost na „ruske obaveštajce“, tim pre što se ruska Glavna obaveštajna uprava nikada nije bavila ekonomskim pitanjima.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online