Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.04.2016.
05:11
B. Božin - Vesti A

Sapleo se zbog AfD?

Vest da je šef nemačke obaveštajne tajne službe BND Gerhard Šindler morao da se povuče, i to dve godine pre oficijelnog odlaska u penziju, mnoge je iznenadila i izazvala brojne spekulacije u političkoj javnosti.

Reuters
Rani odlazak prvog obaveštajca: Gerhard Šindler

Njegov naslednik je Bruno Kal, čovek od poverenja ministra finansija Volfganga Šojblea, potvrđeno je iz bezbednosnih krugova agenciji DPA.

Magloviti razlozi

Razlozi za razrešenje Šindlera (63), koji je od 2012. godine na čelu Savezne obaveštajne službe sa 6.500 zaposlenih, još uvek su magloviti. Ova služba je proteklih godina u sklopu afere s ilegalnim prisluškivanjem od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i sama došla na tapet zbog sopstvenih spornih praćenja. Pored ostalog je obelodanjeno da je BND u svom obaveštajnom centru u Bad Ajblingu koristio pretraživače NSA, kao i sopstvene, kako bi špijunirao evropske saveznike. Iako je Šindler "preživeo" aferu s prisluškivanjem, zdravstveno ga je ona dosta koštala, otkrivaju upućeni, pa se i to navodi kao jedan od mogućih razloga za ostavku.

Posle duge istrage u parlamentarnom odboru Bundestaga povodom afere sa NSA najavljene su dalekosežne reforme BND-a. Osim toga, odavno planirana selidba službe iz Pulaha kod Minhena u Berlin je zbog više propusta izostala. Pretpostavlja se da su Merkelova i Kancleramt hteli na taj način da pošalju jasan signal za novi početak nemačke tajne službe.

Udar sa Vikipedije

U evropskim obaveštajnim krugovima je, međutim, s velikim interesovanjem propraćen podatak na Vikipediji, koji je unet 17. aprila u Šindlerov profil, a u kojem stoji da je njegova sestra Monika Miler udata za portparola Alternative za Nemačku u Saru Rolfa Milera, kao i da je i sama aktivna u ovoj desničarskoj partiji.

Iako je nejasno zašto bi politička aktivnost Šindlerove sestre bila relevantna za njegovu biografiju, s obzirom na to da je reč o punoletnoj osobi za čije političke aktivnosti njen brat ne može da bude odgovoran, činjenica je takođe da bi svako dovođenje u vezu šefa BND-a sa AfD-om moglo da ima razoran uticaj na njegovu reputaciju, tumači portal Dojče virtšafts nahrihten. Iako do sada Alternativa za Nemačku nije bila u fokusu tajne službe, vlasti bi to sigurno želele. Pre nekog vremena su ustavni organi saopštili da ne postoje elementi za praćenje AfD-a, koja je u međuvremenu postala treća po snazi politička partija u zemlji.
Da li se Šindler sapleo o zamku AfD-a ili je u pitanju nešto četvrto, ostaje da se vidi.

SPD i opozicija skeptični

SPD je izrazila skepsu u pogledu Šindlerovog naslednika Bruna Kala, koji bi kao Šojbleov čovek mogao da sledi njegovu liniju protiv reformi BND-a, koje su po mišljenju SPD-a neodložne u najkraćem roku. Šindlerovim odlaskom je nezadovoljna i opozicija. Partija Levice je zahtevala dodatne personalne konsekvence zbog BND-afere u Kancleramtu, a Zeleni su tražili objašnjenje za smenu i upozorili na to da je Šindler "žrtveno jagnje" i da njegov odlazak ide naruku antireformatorima tajne službe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online