Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.04.2016.
08:36
J. Arsenović - Vesti A

Nemci izvukli otetog Miroslava

Srpski državljanin Miroslav Tomić otet je u subotu u Libiji dok je obilazio naftnu bušotinu. Otmica se dogodila 120 km od granice sa Egiptom, u zoni gde nema ratnih sukoba, zbog čega se pretpostavlja da iza otmice stoje lokalne kriminalne grupe, najverovatnije zbog otkupa.

Reuters
Dve decenije u Libiji: Naftno postrojenje u kome radi Miroslav Tomić

Državni sekretar u Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović potvrdio je za srpske medije ovu informaciju, najavljujući da će u toku jučerašnjeg dana Ministarstvo raspolagati sa više detalja.

"Vesti" su juče u telefonskom razgovoru uspele da dođu do rođake otetog Srbina, koja se zatekla u njegovoj porodičnoj kući u selu Brasina kod Malog Zvornika. Ova neimenovana žena nam je potvrdila da je porodica obaveštena o Miroslavljevom nestanku, a da je supruga Jelena potresena.

- Nikakvih drugih informacija nemamo, svi smo u iščekivanju, u stanju šoka - rekla je rođaka.
Miroslav Tomić je dve decenije na radu u Libiji, a trenutno je bio angažovan kao šef na naftnim poljima udaljenim 1.200 km od Tripolija. Zaposlen je u nemačkoj kompaniji Ferostal, koja se bavi održavanjem naftnih cevi i postrojenja i, prema pisanju srpskih medija, bio je jedini Srbin u ekipi. Takođe se saznaje da je otet prilikom obilaska naftne bušotine Mesina oilfild, koja je u vlasništvu kompanije Arabijan gold oliv kompani.

Mađari pomogli Srđanu

Porodici ostaje nada da će otmica Miroslava imati pozitivan ishod, kao i u slučaju Srđana Babića koji je na kraju oslobođen. Babić, inače bivši telohranitelj Zorana Đinđića, radio je za francusku kompaniju Argus koja se bavi poslovima fizičkog obezbeđivanja diplomatskih i privrednih misija. U zatočeništvu i bez optužnice je proveo deset meseci ali je uz veliku angažovanost, pre svega njegove firme, na kraju pušten iz zatvora u Tripoliju. Srđanova supruga Vesna se tada posebno zavhalila Argusu i "mađarskom ambasadoru u Tripoliju koji je posredovao i za mog Srđana".

Do pre tri nedelje bio je u Srbiji, a planirao je da se vrati u julu kako bi sa suprugom i dvojicom maloletnih sinova otišao na odmor.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da su u kontaktu preko srpske ambasade sa nadležnim istražnim organima u Libiji. O otmici, porodicu su obavestili ljudi iz nemačke kompanije Ferostal, gde je Miroslav zaposlen. Srpski ambasador u Libiji Oliver Potežica nije ponovo blagovremeno obavestio vlasti u Beogradu o otmici.

Neizvesna i sudbina Dalibora Savičića

Među radnicima jednog međunarodnog naftnog koncerna u Libiji, koje su prošle godine oteli pripadnici Islamske države, bio je i Dalibor Savičić (40) iz Linca, austrijski državljanin srpskog porekla. Mediji su pisali da su otmičari za njega tražili pola miliona dolara. Ni danas nije poznata njegova sudbina, osim što je povremeno stizala informacija da je živ. Savičić je bio podoficir austrijske vojske i pripadnik mirovne misije UN na prostoru bivše Jugoslavije. Kasnije je prešao u malteško-austrijsko preduzeće Vaos kao menadžer naftnog polja.

Miroslav Tomić je zaposlen u nemačkom Ferostalu, kompaniji koja vodi računa o bezbednosti svojih radnika i koja je još pre pet godina evakuisala svoje radnike iz zona sukoba u Libiji. Otmica se, međutim, desila u mirnom delu zemlje, koji nije bio zahvaćen građanskim ratom, a nemačka kompanija, kako se tvrdi, ima svoje obezbeđenje na naftnim poljima.

U Lipama bio pre tri nedelje

Rođak Miroslava Tomića i prvi komšija izjavio je za "Blic" da ne može da veruje šta ih je snašlo.
- Bio sam sa Miroslavom pre tri nedelje, sedeli smo u dvorištu i pili kafu. Imao je planove za leto, a eto, sad se ovo dogodilo. Reč je o vrednom čoveku koji već dve decenije radi u Libiji, na naftnim poljima 1.200 kilometara udaljenim od Tripolija. Nikada nije imao nikakve probleme i lepo se skućio. Nadamo se da će sve biti u redu i da će brzo biti oslobođen iz ruku kidnapera - rekao je Miroslavljev rođak iz brasinačkog zaseoka Lipe.

Podsetimo, u novembru prošle godine u blizini Sabrate kidnapovani su službenici Ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su u zatočeništvu i ubijeni 19. februara, prilikom američkih vazdušnih napada na uporište Islamske države. Uloga ambasadora Potežice, u čijoj su pratnji službenici ambasade bili u momentu kada su oteti, nikada do kraja nije razjašnjenja, a javnost je očekivala da će srpska vlada kontroverznog ambasadora povući iz Libije.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.04.2016. 16:07
Šta će svi oni u Libiji pored LIBIJSKIH bušotina. Pljačkaju naftu. Zato su mogli da spuste cijenu barela na tržištu. Rusi sada uzimaju sirijske zalihe a sa Egiptom, krajem ljeta, kreću u Libiju da oslobode Libiju od zapadnih pljačkaša. Libijci će ih zvati javno, jasno i glasno. Zapad neće moći ništa da uradi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online