Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.04.2016.
12:44
Vestionline A

SAD kao nikada naoružavaju Izrael, finansiraju i "gvozdenu kupolu"

Neimenovani zvaničnik Bele kuće nagovestio je da je administracija predsednika SAD Baraka Obame spremna da ponudi Izraelu najveću vojnu pomoć koju je jedna zemlja ikada dobila, javljaju u utorak izraelski mediji.

pixabay.com
Ameri naoružavaju Izrael kao nikoga u istoriji

- Spremni smo da potpišemo memorandum o razumevanju s Izraelom koji će predstavljati najveću obavezu vojne pomoći jednoj zemlji u istoriji SAD - rekao je neimenovani zvaničnik svetskim agencijama. On je objasnio da se diskusije sa Izraelom nastavljaju o memorandumu kojim će se vojna pomoć SAD Izraelu povećati za narednih 10 godina.

Tri milijarde dolara svake godine

Na osnovu sada važećeg sporazuma koji ističe 2018, Izrael dobija tri milijarde dolara pomoći od SAD godišnje, a želi da se taj iznos poveća na pet milijardi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nagovestio je ranije da čeka da pregovara s Obaminim naslednikom u pokušaju da osigura bolji sporazum. Izrael je sada pozdravio pomenute izveštaje, ali ništa nije komentarisao razgovore o novom sporazumu.

Memorandum je potrebno obnoviti pre 2018. Više od 80 od ukupno 100 senatora je potpisalo u ponedeljak pismo u kojem se poziva Obama da odmah poveća pomoć Izraelu i da potpiše sporazum o novom paketu odbrambene pomoći. Predsednički kandidat demokrata Berni Sanders nije jedan od potpisnika.

- U svetlu dramatično rastućih odbrambenih obaveza Izraela, mi smo spremni da podržimo suštinski ojačan, novi dugotrajni sporazum da pomognemo obezbeđenje Izraela izvorima koje traži da se brani i da sačuva vojnu nadmoć - navodi se u pismu.

Izraelski mediji javljaju da su pismo potpisali 51 senator iz Republikanske stranke i 32 senatora iz Demokratske stranke, a da je među potpisnicima predsednički kandidat republikanaca Ted Kruz.

Tokom posete Izraelu u martu potpredsednik SAD Džo Bajden je navodno upozorio Netanjahua da će paket pomoći biti manji od onoga što Izrael traži, ali je nastojao da ga uveri da će suma biti odraz bezbednosnih potreba jevrejske države. Bajden je apelovao na Netanjahua da prihvati ponudu, uveravajući ga da se sporazum uvek može izmeniti kasnije, rekao je jedan izraelski zvaničnik.

Izrael hoće avione koji mogu da dosegnu do Irana

U novembru je Izrael kompletirao šoping listu željenog vojnog materijala SAD, uključujući avione tipa V-22 ospri (Osprey) koji mogu da dosegnu do Irana. Izrael je navodno tražio V-22 od SAD 2012. godine, kada je razmatrao mogući udar na iransko postrojenje Fordo za obogaćivanje uranijuma, ali je odlučio da ne kupi zbog ograničenja budžeta.

Administracija SAD je navodno spremna da osigura finansiranje izraelskog raketnog odbrambenog sistema "gvozdena kupola" za presretanje raketa kratkog dometa, sistema za rakete dugog dometa i razmeštanje "Davidove praćke" za rakete srednjeg dometa kako bi se osiguralo da Izrael može da se suprotstavi pretnjama iz susedne Gaze, Sirije i Libana, kao i Irana. SAD zajedno s Izraelom razvija ili finansira sva tri programa.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.04.2016. 09:07
Izgleda da ce Turska i Izrael podeliti Siriju !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online