Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.04.2016.
00:11
B. Božin - Vesti A

Obama je razočarao svet?

U autorskom članku za list "Bild", bivši nemački ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg, koji se posle plagijat-afere u vezi svog doktorata povukao sa funkcije i preselio u SAD, posle dužeg vremena se ponovo oglasio povodom najnovije Obamine posete Nemačkoj.

Reuters
Raskrinkao saveznike: Bivši ministar Gutenberg

"Svet je te 2008. godine bio zaljubljen u Obamu do ušiju", piše Gutenberg. "Ovaj harizmatični lik je bio sušta suprotnost dosadnim i samodopadljivim sivim eminencijama Zapada. Barak Obama je stupio na političku binu i mnogi su imali osećaj da bi mogle da se spasu zapadne demokratije uzdrmane krizom", navodi on.

Jedva da je stupio na funkciju, a već mu je (unapred) dodeljena Nobelova nagrada za mir. "On je, čini se, bio time najviše uplašen", primećuje autor.

- Bilo bi najbolje da je odbio tu počast, jer je skoro nadljudski ispuniti pretpostavke za takvo odlikovanje. To je kao kada biste mladog i smelog vozača Formule 1 na početku sezone proglasili svetskim prvakom, a zatim ga videli kako u grču vozi pravo u zid - objasnio je Gutenberg.

Mapa bez Berlina

Nemci su sanjali o novom prijatelju Obami i dobili transatlantski najdistanciranijeg predsednika ikad. U prvim godinama Obamine vladavine se imao osećaj da su Evropa, a naročito Berlin, izbrisani sa geografske karte Bele kuće. Tek kasno je došlo do korekture, više taktički nego emocionalno. Poseta Hanoveru ne menja u tome mnogo, tvrdi Gutenberg.

Spoljnopolitička nadanja su se zasnivala na što hitnijem distanciranju od stila Džordža Buša, koji je širom sveta srozao poverenje u SAD. Obamin rani vizionarski govor u Kairu je završio otrežnjenjem. "On je morao da shvati kako lepe reči ne mogu da zamene napore ni reše komplikovanu realnost. Pozitivno je bilo približavanje Amerike i Kube i novo orijentisanje u dugogodišnjoj apsurdnoj američkoj klima-politici, ali sporazum sa Iranom mora još da se dokaže", piše bivši ministar.

Unutrašnjepolitički bilans mu je u najboljem slučaju osrednji, ocenjuje Gutenberg. "On je imao hrabrost da reformiše beskrupulozno učaureni zdravstveni sistem, da se suprotstavi ciničnom lobiju oružja - i žestoko propadne. Obećao je raspuštanje logora u Gvantanamu, ali do danas to nije uspeo da sprovede", nabraja Gutenberg.

- Obama je postavio cilj da zatrpa dubok jaz između političkih lagera u Kongresu. Danas su tamo - ponori. Njegova ruka pomirenja je istrgnuta, i to od mnogih u njegovoj sopstvenoj partiji - zaključuje Gutenberg.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online