Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.04.2016.
13:08
Vestionline A

Šta ruske specijalne snage rade u Siriji?

Rusija je navela da je ključni element u osvajanju Palmire u martu 2016. godine bilo prisustvo komandosa grupe Specnaz u sirijskoj vojsci.

commons.wikimedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Ruski Specnaz glavni egzekutor Vojske Rusije

Kao što je i očekivano, snage Specnaz su organizovale vazdušne napade ruskih bombardera i slale helikoptere, ali i koristile svoje izviđačke veštine da otkriju položaje ISIS-a i usmere sirijsku vojsku i vazdušne snage.

Jedna vest koja  je dospela u širu javnost jeste izveštaj o članu Specnaza kojeg su okružili teroristi ISIS-a i koji je herojski organizovao vazdušni napad na svoj položaj.

Specnaz "peniciilin" za džihadiste

Kao što je bio slučaj u Avganistanu osamdesetih godina i Čečeniji devedesetih godina, snage Specnaza su najveći neprijatelji fanatičnih islamskih ratnika. Jedina stvar koja je drugačija jeste da se snage Specnaca u Siriji nisu koristile za racije.

Kao i njihove zapadnjačke kolege, ruske specijalne snage se obučavaju za izviđačke misije, pružanje bezvednosti za važne ljude i opremu, ali i za sprovođenje racija.

Međutim, u Siriji racije nisu sprovođene zato što je Rusija htela da izbegne gubitak ljudi.

Ruske Specnaz snage se u Siriji zvanično nalaze od oktobra 2015. godine, a nezvanično i godinu dana više. Rusija nije mnogo detaljisala o tome šta Specnaz snage rade u Siriji.

Ove snage su prvobitno poslate kako bi obučavale svoje sirijske kolege da se izbore sa liderima ISIS-a. Naravno, svi rezultati su ostali u tajnosti, što je karakteristično za tajne komando operacije.

Samo najbolji mogu u Specnaz

Razlika između Specnaza i američkih specijalnih snaga je to što su zapadnjački komandosi uglavnom dobrovoljački karijeristi dok ruske specijalne snage čine pažljivo odabrani vojnici koji su se dobrovoljno prijavili za to.

U Čečeniji je stradalo po 10% Specnaz snaga u svakom talasu. Međutim, treba da se uzme u obzir da su iste te snage, kojih je bilo oko par stotina, usmrtile oko 80% čečenskih terorista.

Specnaz snage u Čečeniji i Ukrajini su uglavnom prikupljale informacije o pobunjenicima i otkrivale njihove kampove i pravce kretanja. Prave napade su sprovodili artiljerija i bombarderi.

Kada se Specnaz snage suoče sa pobunjeničkim jedinicama, oni uvek ubedljivo pobede. Interesantno je da u Siriju nije poslat veliki broj vojnika u sklopu Specnaza i da su čak i njihove sirijske kolege činile grupu.

Prvobitne Specnaz snage su osmišljene kao tim za raciju slično SAS-u (britanskim komandosima).

U Rusiji postoji više različitih Specnaz organizacija. Većina njih je u sklopu vojske, mada nekoliko departmana poseduju i mornarica, nacionalna policija, ministarstvo spoljnih poslova i obaveštajne službe. Naravno, svaki od tih departmana je usko specijalizovan za ono čime se njihova organizacija bavi.

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2016. 13:26
" Не нападају Сирију због Асада већ Асада због Сирије ".
Subota 23.04.2016. 13:37
..............igraju argentinski tango
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online