Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.04.2016.
06:14
I. Kozarski - Vesti A

Naftni rat Irana i Saudijaca

Najveći svetski izvoznici nafte na samitu u Dohi nisu se dogovorili o zamrzavanju nivoa proizvodnje na januarskom nivou. Saudijska Arabija je glavnom konkurentu u regionu Iranu i Libiji postavila uslove koje te zemlje ne mogu da ispune, pa su sledeći pregovori zemalja OPEK, Rusije i još nekoliko zemalja proizvođača odloženi do juna.

Reuters
Skup u Dohi: Stiže saudijski ministar energetike Al-Naimi sa svitom

Rezultat je nagli pad cena nafte u utorak, sa oko 45 na 40,7 dolara za barel marke brent. Takođe, očekuje se dalji pad, a to ne ide na ruku ni Saudijcima, čiji je budžetski deficit s prošlogodišnjih 85 milijardi dolara porastao na 97, što kompenzuju iz novčanih rezervi.

Rusi

Direktor ruskog Fonda nacionalne energetske bezbednosti Konstantin Simonov ukazuje da osim ponude i potražnje, na cenu nafte utiču i drugi faktori među kojima su i spekulativni.
- Učesnicima samita u Dohi neophodno je da stvaraju intrigu na tržištu. Samo tada cene ostaju na relativno visokom nivou - kaže Simonov.

U pregovorima su osim zemalja OPEK učestvovali i Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Meksiko, Oman i Bahrein. U subotu uveče dokument je bio usaglašen. Međutim, u nedelju ujutro Saudijci su promenili poziciju i zatražili da dokument potpišu i Iran i Libija. Međutim, Iran je potvrdio raniju odluku da ništa ne potpisuje dok ne postigne proizvodnju od četiri miliona barela na dan, koliko je bila do nedavno ukinutih sankcija, a razvaljena Libija opet je potvrdila da ne kontroliše naftna polja.

Međutim, mnogi smatraju da nije samo rivalitet s Iranom uzrok saudijskog stava. Prema rečima generalnog sekretara OPEK Abdulaha al Badrija, revolucija proizvodnje nafte iz uljnih škriljaca u Americi nije doživela propast, ali nije dala ni željene rezultate.

- Broj eksploatisanih nalazišta uljnih škriljaca u SAD stalno se smanjuje. Osim toga, OPEK procenjuje da će svetska tražnja za naftom ove godine biti veća za 1,25 miliona barela na dan - rekao je Al Badri.

Ivan Kapitonov iz Sektora energetske politike Ruske akademije nauka ukazuje da se u Dohi novinarima obratio nigerijski ministar energetike Ibe Kačikvu.

- To znači da su Saudijci ostavili prostor za manevar. Naime, oni su se ranije s Rusijom dogovorili da će da potpišu sporazum bez obzira na Iran. Očigledno je saudijski potez posledica neke izmene u poziciji Teherana. Verujem da će do juna biti sprovedena serija konsultacija i postignut sporazum o zamrzavanju proizvodnje - rekao je Kapitonov, a njegovo mišljenje dele i predstavnici svetskih naftnih kompanija koji su prisustvovali samitu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online