Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.05.2010.
12:58
Politika, Vestionline A

Šmit: Nisam poludeo da ostavim duvan

Najcenjenije političko ime u Nemačkoj, bivši kancelar, i u 92. drugoj godini ne pomišlja da se odrekne pušenja. U Nemačkoj se dnevno popuši, kaže zvanična statistika, oko 305 miliona cigareta - 1.350 po glavi stanovnika godišnje. Deo ovog nikotinskog ''kolačića'' dobija i sigurno najpoznatiji pušač u Nemačkoj: bivši kancelara Helmut Šmit (91), pišu beogradski mediji.

Socijaldemokrata Helmut Šmit bio je nemački kancelar od 1974. do 1982. godine a posle napuštanja visoke politike posvetio se novinarstvu. Od 1983. Šmit je jedan od suvlasnika najuglednijeg nemačkog nedeljnika ''Cajt'' gde je redovno i pisao stekavši ugled visprenog analitičara i britkog kritičara nemačke - ali i evropske i svetske - političke scene.

Nigde bez cigarete: Helmut Šmit

Njegov ugled iz godine u godinu je, kako piše list ''Politika'', rastao uprkos činjenici što je bio daleko od glavnog kormila vlasti u Berlinu, tako da je danas Helmut Šmit sigurno najcenjenije političko ime u Nemačkoj, čak i ispred kancelara ujedinitelja Helmuta Kola.

Govorili da je Šmit na samrti

 

Prošle jeseni pojavile su se glasine da je Šmit na samrti, što je on demantovao još jednim intervjuom, ovoga puta nedeljniku ''Štern''. U prepoznatljivom, blago ironičnom stilu Šmit je - kroz oblak plavičastog dima - objasnio da su ''glasine o njegovoj smrti malo preterane'', da ima probleme s kukovima i vidom, zbog čega je vezan za invalidska kolica s kojima, međutim, ''može, ukoliko zatreba, da izvede i piruetu''.


Tokom dvočasovnog intervjua Helmut Šmit popušio je dvadesetak cigareta očigledno ne hajući ni za godine ni upozorenja o štetnosti pušenja. Sve u stilu narodne izreke: ''Nijedan nepušač još nije preživeo.''


Taj ugled nije uspela da ''pokvari'' ni činjenica da je Šmit nepopravljivi pušač koji je, zbog ove strasti, kršio sva moguća upozorenja i zabrane. Prema sopstvenom priznanju, jedino mesto gde je zaista poštovao zabranu pušenja bio je Bundestag (parlament).


Zbog Helmuta Šmita najrazličitije institucije - pozorišta, gradske većnice, televizijski studiji ... - privremeno su ukidale zabranu pušenja kako bi što srdačnije dočekale i ugostile bivšeg kancelara. Najviše neprijatnosti tim povodom imalo je 2008. godine pozorište u Hamburgu u kojem se održava tradicionalni novogodišnji prijem.

Među gostima bili su i Helmut Šmit i njegova supruga Loki koja je, takođe, strastveni pušač. Tokom prijema bračni par Šmit je, naravno, uživao u nikotinu, što su zabeležile TV kamere.


Snimak je viđen širom Nemačke, a oblaci dima oko Helmuta i Loki najviše su naljutili izvesnog Horsta Kajzera, predsednika inicijativa protiv pušenja u Vizbadenu. Her Keler je presavio tabak i tužio bivšeg kancelara zbog kršenja zabrane pušenja.


A onda se desio neočekivani obrt – u Nemačkoj je ''ustala kuka i motika'' da odbrani Helmuta Šmita, Horst Kajzer počašćen je gomilom uvreda, a tužilaštvo je odbacilo njegovu tužbu.

Snimak intervjua na kome Šmit puši u studiju, što se obično ne vidi na televiziji.


Tim povodom nedeljnik ''Cajt'' objavio je poduži intervju s Helmutom Šmitom u kojem je nekoliko pitanja bilo posvećeno pušenju.
 

Da li i dalje ostajete pri ranijem stavu da vam niko ne može zabraniti da pušite, pitali su novinari „Cajta“ bivšeg kancelara?
 

Zakon o zabrani pušenja

 

Zakon o zaštiti stanovništva Srbije od izloženosti duvanskom dimu stupio je 15. maja na snagu. Šta novi Zakon predviđa i koje su kazne za njegovo nepoštovanje možete pogledati ovde.

''Da, to i dalje mislim“, odgovorio je Šmit.


''Ali ne želite da kršite zakon?''


''Zakon mora da se poštuje. Uostalom, zakon je usvojio parlament.“


''Da li vas je pogodilo kada ste čuli za tužbu?''


''Ne, samo smo se nasmejali.''


''Cinici kažu da pušači čine dobro društvu: plaćaju poreze i doprinose i ranije umiru?“


''Tu ne mogu da vam pomognem“, odgovorio je Šmit paleći novu cigaretu, ''u mom slučaju već je prekasno.“


U nastavku intervjua Helmut Šmit je otkrio niz detalja u vezi sa pušenjem. Prvu kutiju cigareta dobio je od ujaka kada je imao 15 godina, mentol je zavoleo u druženju s rudarima koji su ušmrkivali duvan, zbog čega danas puši ''rejnolds'' s mentolom, ne zna koliko cigareta ''troši'' dnevno jer ne broji..

.
Jedno od poslednjih pitanja upućenih Šmitu glasilo je: ''Da li ste pomišljali da ostavite pušenje?''


''Nisam još poludeo'', odgovorio je bivši nemački kancelar.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online